Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svonni i ekonomisk tvist med moderpartiet

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 05.42
Svonni: Det är ju häpnadsväckande
(2:09 min)
Lars Wilhelm Svonni. Arkivfoto: Sophia Rehnfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Lars Wilhelm Svonni. Arkivfoto: Sophia Rehnfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Anders Kråik, partiet Samerna. Foto: Anna Sunna/ Sveriges Radio Sameradion
2 av 2
Anders Kråik, partiet Samerna. Foto: Anna Sunna/ Sveriges Radio Sameradion

När det inte gick att få ut pengar från partiet Samerna med Kronofogdens hjälp gick sametingspolitikern Lars-Wilhelm Svonni till tingsrätten. Men partiet menar att det inte finns något avtal som styrker att han ska få de pengar han begär och i tisdags diskuterades ärendet i Gällivare tingsrätt.

Efter att ha gått bet hos Kronofogden har sametingspolitikern Lars-Wilhelm Svonni vänt sig till tingsrätten för att få betalt från partiet Samerna.

Det handlar om två fakturor på sammanlagt 50 000 kronor efter arbete Svonni utfört för partiet inför valet 2013, bland annat med en motion om en ny samepolitik: Äntligen - en sameby för alla samer.

Partiet medger att Svonni fått i uppdrag att utföra ett visst arbete inom ett projekt som kallas förstärkt valarbete, men inte med de ersättningsnivåer som Svonni kräver.

Svonni själv menar att han under lång tid fått ut pengar för arbeten han utfört för partiet efter muntliga avtal med partiledaren.

- Du ska komma ihåg att jag har gjort varenda utredning som finns på samernas hemsida, det har jag gjort, med muntliga avtal. Och det har ju partiet inte opponerat sig emot, under alla dessa år sedan 2000, sedan Anders Kråik blev ordförande, säger Lars-Wilhelm Svonni.

Partiet menar att det inte ingåtts något avtal som medger att Svonni ska få motsvarande 700 kronor per timme för arbetet, utan att han istället ska ha de 700 kronor per dag som det beslutats om på partiets kongress, vilket skulle bli mindre än 4 000 kronor för Svonnis del.

I sitt svar till tingsrätten menar partiet därför att de 20 000 kronor, som Svonni fick i förskott för arbetet inför valet, med råge kompenserar honom för det arbete som han utfört. Det här håller inte Lars-Wilhelm Svonni med om.

- När man har jobbat i 10 år med den här typen av muntliga avtal och allting har fungerat perfekt, då har man inga skäl att tro att det upphör.

Vi har inte lyckats få tag i Anders Kråik för en kommentar, men huvudförhandling i det här ärendet hålls i Gällivare tingsrätt i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".