Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Horribla påståenden menar partiledaren Anders Kråik

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 06.00
Anders Kråik: Han kommer med en massa tomma påståenden.
(1:56 min)
Partiet Samernas Anders Kråik vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Partiet Samernas Anders Kråik vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Lars-Wilhelm Svonni. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
2 av 2
Lars-Wilhelm Svonni. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi

När det inte gick att få ut pengar från partiet Samerna med Kronogogdens hjälp gick sametingspolitikern Lars-Wilhelm Svonni till tingsrätten. Men partiet menar att han inte ska ha några pengar.

Partiet Samerna menar att det inte finns något avtal som styrker att Lars-Wilhelm Svonni ska få de pengar han begär.

- Det finns väl ingen som får pengar som inte utfört det arbete som ska utföras, då faller det kravet direkt, säger Samernas partiledare Anders Kråik.

Men Lars-Wilhelm Svonni menar att han visst utfört ett arbete.

 - Dom har ju mina jobb, det som jag utfört, det är ju otvistligt, säger Svonni.

Partiet Samerna och Lars-Wilhelm Svonni är alltså oense om det jobb han säger sig ha utfört för partiet och som han menar att partiet inte betalat honom för.

- Han kommer med en massa tomma påståenden som saknar helt relevans och grund, och det lägger han då som ett yrkande först till Kronofogden och sedan till tingsrätten. Nu är det upp till honom att bevisa att det han påstår stämmer med verkligheten och det tror jag kan bli ett problem, säger Anders Kråik.

Lars-Wilhelm Svonni menar att han ska ha betalt för arbete han utfört för partiet Samerna inför valet 2013 - och att han och partiledaren Anders Kråik hade ett muntligt avtal för det här.

Men Anders Kråik menar att partiets styrelse 2012 ville ha full kontroll över ekonomin och de arbetsuppgifter som skulle utföras.

- Och så här i efterhand förstår man att det fanns gott fog för partistyrelsen att fatta ett sådant beslut.

Men Lars-Wilhelm Svonni menar att orsaken till att han inte fått ut pengarna är en helt annan. Och har med partiets ordförande själv att göra.

- Jag bad honom avgå som ordförande efter katastrofvalet 2013. Man ska alltså inte bli ovän med partiets ordförande för då tar han till trakasserier, säger Lars-Wilhelm Svonni.

- Jag har en hel pärm som avhandlar den här frågeställningen med horribla påståenden, än det ena och än det andra och beskyllningar och så vidare, så det är svårt för mig att greppa helhetbilden med allt det som han påstår, svarar Anders Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".