Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jojken ljöd i London för klimatet

Publicerat söndag 29 november 2015 kl 23.23
Juvva Pittja: Att vi får går längst fram känns otroligt
(3:38 min)
Jojk på demonstrationsscenen i London. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
1 av 4
Jojk på demonstrationsscenen i London. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Klimatdemonstration i London. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
2 av 4
Klimatdemonstration i London. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Ina-Therese Sparrok. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
3 av 4
Ina-Therese Sparrok. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Juvva Pittja. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
4 av 4
Juvva Pittja. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

På flera tusen platser i världen demonstrerade människor under söndagen inför det stundande klimatmötet i Paris. På plats längst fram i demonstrationståget i London gick en grupp samiska artister, aktivister och renskötare.

- Jag är glad att jag har fått representera mitt folk här. Det är också så roligt när så många har kommit fram och tackat oss, de har sagt att det varit viktigt att vi varit här och att det inte varit detsamma utan oss, sa Sara Marielle Gaup Beaska efter de marscherat genom London.

Med sig till klimatdemonstrationen har hon med sig jojken Gulahallat eatnamiin – We speak earth. Dagen innan lärde de ut den till några i den grupp som de gick med i det flera kilometer långa demonstrationståget.  

- Det var några som spelade trummor, panflöjt och också en fiol var med, så det var väldigt starkt och gav energi säger, Sara Marielle Gaup Beaska.

Var och en av dom som kommit till London bar på sin berättelse hur de påverkas av klimatförändringarna. Ina-Therese Sparrok är renskötare i renbetesdistriktet Voengelh-Njaarke i Norge, på deras sommarbetesmarker planeras ett stort vindkraftbygge i Gaelpie/Kalvvatnan, alltså framställning av förnyelsebar energi som många gånger ses som bra klimatet, men för renskötseln i området skulle det vara förödande.

Sida vid sida med samerna längst fram i tåget gick maorier från Aotearoa/Nya Zeeland.

- I Stilla havet stiger havsnivån, för oss handlar det om liv eller död. Marken är urfolkens hjärta och det är folkmord när urfolk förlorar marken, säger Sina Brown Davis som kommit från Aotearoa för att vara på plats i London och också under det två veckor långa klimatmötet i Paris.

Enligt arrangörerna var det 50 000 som marscherade i London. Polisen uppskattade dock demonstranterna till omkring 25 000. Klimaträttvisa och jobb var parollen för demonstrationen i London. 

- För mig handlar klimaträttvisa om självstyre, om rätten att styra över sitt liv. Jag har också en futuristisk syn på det; det handlar inte om oss utan om våra barn och de generationer som kommer efter oss. Det ska finnas ett liv och framtid på jorden för dem, säger Jenni Laiti, konstnär och aktivist från Jokkmokk.

Juvva Pittja, renskötare i samebyn Unna Tjerusj berättar att han märker av klimatförändringarna främst genom de hastiga kasten mellan väder, det kan gå från minus fyrtio på en dag och sen till spöregn. De senaste fyra, fem åren har de fått utfodra renarna. Han berättar att förra året flyttade de i två veckor och under den tiden hittade renarna knappt mat, när de sedan utsvultna kom fram dog flera eftersom de åt för mycket.

Vad hoppas du att det leder till att du demonstrerar här i London?

- Jag hoppas att fler öppnar ögonen och ser vad som håller på att hända. Sen vill jag sätta press på politiker. Saker och ting är i rullning, det är bara fortsätta att trycka på, jag tror att det genom sådana här aktioner - när folket visar vad de vill, att det är därifrån den riktiga förändringen kommer, säger Juvva Pittja.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".