Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avsaknaden av polis medför otrygghet 

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 14.54

I glesbygden saknas det poliser för att förhindra brott. Det menar Mats Eliasson, mackägare i Karesuando, som nu har skaffat övervakningskameror i butiken. I höstas fångades en man på film som stjäl knivar men även om mannen syns tydligt på bild har polisen lagt ner utredningen.

Mats Eliasson visar kamerorna och hur de fungerar. På skärmen vid kassan kan man se vad som händer i butiken, men han lyckades inte upptäcka mannen som stal knivar mitt på ljusa dagen i höstas.

- Knivstölden upptäckte jag på kvällen när jag gick igenom filmen för den dagen. Jag upptäckte att mannen körde en falskskyltad bil och då ringer jag polisen. Sedan skickar jag filmen till polisen i Kiruna där mannen syns klart och tydligt och nu fick jag brev att utredningen är nedlagd, säger Mats Eliasson.

Affärsmännen i östra delen av Kiruna kommun har under de senaste två, tre åren flera gånger råkat ut för inbrott och stölder. För att försöka förhindra dessa brott och för att underlätta polisens utredningsarbete när sånt händer har bröderna Eliasson införskaffat övervakningskameror.

Ola Folkebrand, utredare vid polisen i Kiruna vill inte ställa upp på en intervju men säger till SVT Nyheter Norrbotten, att bilderna är skickade runt hela polissverige och att de gått igenom en stor mängd bilder men inte lyckats identifiera mannen. Men om mannen återfinns i något annat sammanhang så återupptas utredningen igen.

De tre största kommunerna till ytan finns i norr, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Sedan 1990 har poliserna i norra området minskat, då fanns 58 poliser i Gällivare och idag är de bara 25, mer än hälften av personalstyrkan är borta. I Kiruna är det liknande och i Jokkmokk har 14 poliser minskats till tre, enligt polisfacket.

Per Karlsson, tf kanslichef polisen i Norrbotten säger att han inte kan gå in i specifika händelser eftersom han inte har den information som behövs för att kunna kommentera det.

- Men upplever man en otrygghet i Karesuando måste man i dialogform få prata med polisen så man kan skapa sig en gemensam bild och på något sätt kan polisen bygga upp en strategi hur man ska ta hand om det här och hur man ska jobba. Om det är så att man upplever att man tappat förtroendet för polisen måste man prata med varann, för pratar man inte med någon då kommer man aldrig att återskapa förtroendet, inte med någon, säger Per Karlsson.

Men Mats Eliasson har tappat förtroendet för polisen och tar även upp händelsen när en man sköt vilt omkring sig i byn Suijavara, några mil öster om Karesuando, och ingen polis kom även om byborna slog larm.  

- Jag tycker det är som skyddad verkstad för tjuvar, för de får göra vad de vill och polisen gör inget åt dem. Dom kommer inte och inte har de tid att utreda brotten heller, säger Mats Eliasson, mackägare i Karesuando.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".