Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Colombia

Urfolksledaren Feliciano Valencia dömd till fängelse

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 05.26
Feliciano Valenicia: Jag är förföljd av Caucas
(2:53 min)
Feliciano Valencia. Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio
Feliciano Valencia. Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio

En av kontinentens främsta urfolksledare, Feliciano Valencia, är dömd till fängelse - för kidnappning. En rättegång som många bedömare menar är mer politiskt än juridiskt motiverad.

Nyheten om Feliciano Valencias fängelsetraff spreds som en löpeld i media. Och det är inte konstigt - han räknas till en av vår tids viktigaste urfolksledare. Feliciano Valencia har länge varit en drivande kraft för urfolks rättigheter i Colombia - och samtidigt en nagel i ögat för mäktiga intressen.

Men kanske var hans senaste mobilisering, droppen som fick bägaren att rinna över. För sen i december i fjol har han lett en kamp för at återta urfolks-mark, i sydvästra Colombia. Genom detta har han vunnit mäktiga fiender. Urfolkens landockupationen sker nämligen till största delen på sockerjätten INCAUCA:s plantager. Och INCAUCA ägs av Colombias mäktigaste man - Carlos Ardila Lülle.

Men hur kommer det sig då att Feliciano Valencia dömts till fängelse - för kidnappning? För att förstå åtalet, måste vi backa sju år tillbaka i tiden, till hösten 2008. Det var då Feliciano Valencia mobiliserat Colombias urfolk till landsomfattande protester för sina rättigheter. Urfolken krävde att få prata med dåvarande president Alvaro Uribe. Men istället möttes urfolken av kravallpolisen Esmad. Detta resulterade i många skadade urfolk och en dödad.

Det var under dom här protesterna som ett befäl från Colombianska armén hade infiltrerat urfolkens organisation, i syfte att plantera falska bevis för att misstänkligöra urfolken för samröre med FARC-gerillan. Men befälet upptäcktes och ställdes inför rätta i en urfolkstribunal ledd av Feliciano Valencia. Befälet fanns skyldig och straffades med 20 piskrapp.
Befälet anmälde sedernera händelsen till den Colombias vanliga rättsvårdande myndiheter och det är alltså för det här som Feliciano Valencia nu dömts till 16 års fängelse.

Det som gör domen kontroversiell är att urfolkens rätt till egen rättskipning, garanteras av Colombias grundlag. Domen är därför mycket omstridd och har lett till att många höjt sin röst och krävt Feliciando Valencias frisläppande.
Cric, urfolkens regionala organisation i Cauca, menar att domen bryter mot Colombias grundlag och är politiskt motiverad. Och så här säger Feliciano Valencia själv.

- Jag är förföljd av Caucas oligarki, det är därför jag nu sitter innanför dessa orättvisans murar.

De som är stödjer domen, menar att befälet inte tillhör urfolken och att tribunalen inte skedde på urfolkens territorium.
Huruvida Feliciano Valencia dömts rätt eller fel, kommer att avgöras av Colombias högsta domstol. Men innan fallet når ända dit, kan det dra ut på tiden.

Efter omfattande protester från urfolk och andra sympatisörer, har man fått igenom ett krav. Att förflytta Feliciano Valencia från högsäkerhetsfängelset i Caucas huvudstad Popaytan, till förfaring i Feliciano Valencias eget urfolksreservat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".