Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatet tvingar urfolk att ändra livsstil

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 06.05
Kim Kielsen: Det blir svårare att jaga och försörja sig
(2:07 min)
Kim Kielsen säger att han är som en örn.
Kim Kielsen Foto: Inga Marja Steinfjell

När nu världens ledare träffas i Paris för att försöka enas om åtgärder för klimatet spelar urfolken en väldigt liten del i själva förhandlingarna. Det trots att urfolken är bland dem som drabbas först av klimatförändringar.

Både i Tanzania i Afrika och på Grönland har livet förändrats och har blivit ett självklart samtalsämne när urfolk träffas världen över.

- Faster and faster. You can see that it goes faster and faster. The last ten years it goes so fast. It goes faster now, säger Kim Kielsen på Grönland, en av dem som ser skillnad.

På Grönland har stormarna blivit hårdare och vintrarna oftare försenade - säger Kim Kielsen som bor och verkar i Grönland och har varit jägare sen barnsben. Han och andra urfolk som bor nära naturen ser att klimatförändringarna accelererar. Och de har blivit ett av samtalsämnena när urfolk träffas på olika möten runtom i världen. Som i Alta för två år sedan då jag träffade Kim Nielsen.

Samtidigt möttes även Kim Nielsen och Adam Ole som bor i Tanzania i mellersta Afrika. Adam Ole beskriver hur han fått längre och längre att gå för att hämta vatten. För tjugo år sedan hade han några kilometer, nu kan det bli en mil. Men det är inte bara avstånden som blir problematiska i Tanzania - även sjukdomarna ökar

- We are experiing negative inpacts of climatechange. Espacially Malaria, Rift Valley Fever, Also for animals there are a lot of decises now compered to the last years.

Adam Ole berättar att sjukdomar som Malaria blir vanligare och blödarfeber kallad Rift Valley Feber som kan orsaka svåra blödningar och leverskador och leda till att man tappar synen. Även djuren drabbas oftare av sjukdomar nu om man jämför med tidigare.

Och Kim Kielsen på Grönland säger att det blir svårare att jaga och försörja sig för de omkring 10 000 människor där i jägarsamhällena. Förr startade jakten i september nu är det ofta omkring två månader försenat och många av jägarna har varit tvungna att anpassat sig till att istället fiska berättar Kim Kielsen

- When they normally start to hunt on ice, there is no ice only dark. When they can´t hunt they maybe go to fish, säger Kim Nielsen som nu är ledare för det Grönländska självstyret.

Och inuiterna på Grönland är nu det enda urfolket som har plats i förhandlingsdelegationerna, bland de nordiska länderna under klimatförhandlingarna i Paris.

För igår stod det klart att Norge och Finland har slängt ut de samiska representanterna från sina förhandlingsgrupper. Det skriver Dagens Nyheter.

Som vi tidigare berättat så har Sverige från början valt att inte ta med nån samisk representant i sin förhandlingsdelegation.

Norska regeringen har nu under förhandlingarna i Paris dessutom föreslagit att ta bort ursprungsfolkens rättigheter från den del av klimatavtalet som är juridiskt bindande - något som kritiseras hårt från samiskt håll.  


 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".