Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ruoŧŧa/Sverige

Småviltsjakten ses över

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 14.06
Ripa. Foto: SVT
Ripa. Foto: SVT

Regeringen har idag lagt fram ett förslag om att ändra i regler för småviltsjakten. Personer bosatta i Sverige ska i första hand få jakttillstånd på statens mark ovanför odlingsgränsen och renbetesfjällen. Småviltsjakten regleras i rennäringsförordningen.

2007 ändrade Sverige sin lag om småviltsjakten, innan det var det krav på fast bosättning i Sverige som gällde för jakttillstånd. Detta ansåg man då kunde vara diskriminerande när det gäller den fria rörligheten för tjänster. Det tog man bort då. Nu vill man att småviltsjakten ska regleras på det här sättet.

  • 3 § Rätt till sådan småviltsjakt och sådant handredskapsfiske på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen som inte bedrivs yrkesmässigt ska upplåtas till den som är fast bosatt i Sverige under förutsättning att
    någon olägenhet av betydelse inte uppkommer för rennäringen,
    2. något hinder inte möter enligt bestämmelserna i 32 § rennäringslagen (1971:437), och att
    3. jakten eller fisket inte inverkar menligt på miljön, turismen eller andra intressen. Första stycket gäller även den som inte är fast bosatt i Sverige men omfattas av Sveriges internationella åtaganden om etableringsfrihet, arbetskraftens fria rörlighet och utbyte av tjänster och som därigenom har uppnått en närmare anknytning till Sverige. Sådan rätt som avses i första stycket får under de där angivna förutsättningarna även upplåtas till någon annan.
    Vid upplåtelse av rätt till annan jakt eller annat fiske ska personer för vilka jakten eller fisket är av väsentlig betydelse för deras försörjning ges företräde. (Källa: regeringen.se)

 

- Regeringens förslag ska skickas till en remiss assistans som kommer ge synpunkter till ändringen, när det har gjorts kommer regeringen analysera detta och sedan göra om paragrafen för småviltsjakten. Det kommer inte behövas röstas om i Riksdagen då det är en förordningsparagraf som ska ändras, säger Ingela Nilsson, pressekreterare hos landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

Orsaken till förslag om ändring är att enligt regeringens promemoria så har utländska jägare en annan jaktkultur än svenska jägare. Samt att i Norge är ripan rödlistad idag, vilket enligt regeringens promemoria kan betyda ökad jakttryck från norska jägare.

- Jag är glad att vi i dag tar ett steg framåt när det gäller småviltjakten. Regeringen väljer att lägga fram detta förslag bland annat för att komma till rätta med det ökade jakttrycket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".