Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allas talar ut om sameskolturbulensen

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 04.44
Gula Máreha jearahallama Börje Allasiin
(4:35 min)
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Det har varit ett turbulent år i Sameskolstyrelsen. Skolchefen Björn Hedlund har i princip fått sparken och tre ledamöter har lämnat nämnden för Sameskolstyrelsen. Nu ger ordföranden Börje Allas sin första intervju om situationen inom Sameskolstyrelsen - men när det gäller Björn Hedlund vill Allas i princip inte säga något.

Det var i början på november som Statens ansvarsnämnd slog fast att det inte finns några sakliga skäl till att avskeda Björn Hedlund från sin tjänst som sameskolschef.

Trots detta har alltså Nämnden för Sameskolstyrelsen beslutat att inleda uppsägningsförhandlingar med honom.

Det är enig nämnd som fattat detta beslut säger Allas - några övriga kommentarer vill han inte ge eftersom det är ett personalärende som fortfarande är under beredning.

Det är tjänstetillsättningen av en rektor vid Sameskolan i Jokkmokk som är den huvudsakliga anledningen till turbulensen inom Sameskolstyrelsen.

Efter diverse turer stod Sameskolstyrelsen inför det faktum att två rektorer blivit anställda till tjänsten.

Detta ledde i sin tur till avhopp och uteslutningar från Sameskolstyrelsens politiska nämnd samt att Sameskolstyrelsen anmälde Björn Hedlund till ansvarsnämnden och tog honom ur tjänst, med bibehållen lön.

Det här har inneburit merkostnader för Sameskolstyrelsen på närmare en miljon kronor och Sameskolstyrelsen redovisar ett sammanlagt underskott på 3,3 miljoner kronor för 2015.

Det här ska inte drabba skolorna försäkrar Börje Allas - deras budgetar är intakta, däremot kommer underskottet att påverka Sameskolstyrelsens gemensamma kostnader säger Allas.

Två ledamöter har under det turbulenta året avgått från Nämnden för Sameskolstyrelsen och en tredje har fått sparken från sitt parti.

Men Börje Allas har inga planer på att avgå - han säger att han trivs med sitt uppdrag och han har fortfarande Sametingets förtroende att fortsätta på posten.

Allas poängterar att de politiskt utnämna ledamöterna inte sitter på alla kunskaper - därför krävs det ett gott samarbete med en skolchef som ger politikerna rätt underlag för sitt beslutsfattande.

Börje Allas säger att arbetsklimatet i Sameskolstyrelsen nu är bra, samspelat med kansliet fungerar utmärkt och han sitter gärna kvar i fyra år till om han får möjligheten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".