Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varganalys kritiseras av Sametinget

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 15.23
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion&SVT Sápmi
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion&SVT Sápmi

Naturvårdsverkets varganalys som kom för en vecka sedan kritiseras nu även av Sametinget, som anser att den socioekonomiska analysen är oerhört bristfällig när det gäller påverkan på rennäringen och att urfolksperspektivet har glömts bort. 

Naturvårdsverket redovisar i den socioekonomiska analysen om bevarandestatus för varg att rennäringen inte har minskat trots att vargpopulationen ökat. Analysen är den sista av två i Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg.

Sametingets styrelseledamot Lars-Jonas Johansson menar att de måste reagera när en annan statlig myndighet uttrycker sig å rennäringens vägnar och sprider desinformation.

- Den så kallade analysen är ytterst bristfällig och mer ett hopkok av ett antal rapporter som inte alls berör den socioekonomiska situationen i samebyarna, de signaler Sametinget får säger något helt annat, säger styrelseledamoten Lars-Jonas Johansson i pressmeddelande.  

I Naturvårdsverkets analys saknas urfolksperspektivet och rennäringens traditionella kunskap värderas inte heller menar Sametingets styrelse.  

I pressmeddelande skriver Sametinget att:
Riktigheten i att använda Art- och habitatdirektivet på bekostnad av renskötseln kan starkt ifrågasättas – då bryter staten mot andra internationella åtaganden som renskötseln skyddas av. Ett urfolk har enligt urfolksdeklarationen och andra internationella konventioner rätt till sin egen kultur och rätt att fortsätta bedriva sina traditionella näringar. Rätten till naturbete är fastslagen i rennäringslagen och rennäringen ska bedrivas med bevarande av naturbetesmarkernas långsiktiga produktionsförmåga så att dessa ger en uthållig god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".