Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lars Pittja: Många var tveksamma att ta renarna med händer istället för lasso

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 08.25
Lasse Pittja: Mij dággajma girnov
(6:51 min)
Lars Pittsa 1975
1 av 2
Lars Pittsa 1975 Foto: Jan Håkan Dahlström
Girno i Saivovaara
2 av 2
Girno i Saivovaara Foto: Jan Håkan Dahlström

Just nu pågår renskötselarbetena med stor intensitet och metoderna att skilja ut renar har förändrats, för ett antal år sedan så drogs renarna ut till respektive ägare traditionellt med lasso, men som med andra näringar så har även renskötseln utvecklat metoder. 

Lars Pittja berättar hur han tillsammans med ordningsmannen Erik Elof Sjaunja blir utvalda att tillsammans med Ivar Tjernström som var lantbruksnämndens tjänsteman att besöka Finland för att studera hur deras renskiljning gick till, de hade nämligen någonting som kallades för Girno, som var en liten skiljningshage där ägarna kunde ta fast renarna med händerna i stället för att bruka ett lasso.

Vid återkomsten så fortsatte diskussionerna i samebyn som sedan ledde till att beslutet blev taget att en skiljningshage modell Finland skulle byggas.

Dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen stod för det finansiella, och det var lätt att få loss pengar då det sammanföll med dåliga renbetesår vilket gjort att renantalet var lågt och renskötarna behövde tjäna pengar för att dryga ut sina inkomster.

Bygget tog fart och snart stod en färdig Girno uppe vid fjället Sájvvavare där Unna Tjerusj av tradition skiljde sina renar.

Lars Pittja berättar att i början var många givetvis tveksamma till att man skulle ta renarna med händer i stället för lasso, vilket ledde till många kapade tremeters lasson som skulle användas när renarna togs in i Girno.

Mycket snart såg gemene man att dom trasslade in sig i andra renar vilket ledde till kaos där flera personer hängde i lassot för att få stopp på den bortflyende renen.

Samebyn hade givetvis lite kunskaper i ämnet vilket ledde till att man tog in för mycket renar i början vilket gjorde att en del renar blev illa trampade, men snart blev människorna kunniga och arbetet fungerade till fullo.

Nu nästan 50 år efter att Girnosystemet introducerades inom Unna Tjerusj brukar dom flesta av Sveriges samebyar det nya systemet som enligt Lars Pittja besparar renen som under en mycket kort hanteras innan den dras till respektive ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".