Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMESKOLAN

Hedlund får 1,2 miljoner för att sluta som sameskolschef

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 09.29
Björn Hedlund.
1 av 2
Björn Hedlund, Sameskolchef.
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Björn Hedlund får 20 månadslöner för att sluta som sameskolchef.
Total får Sameskolstyrelsen punga ut med 1,2 miljoner kronor i avgångsvederlag för att bli av med Hedlund.
Den totala kostnaden för skolchefsstriden är nu drygt två miljoner kronor.

Under torsdagen offentliggjorde Sameskolstyrelsen att de nått ett avtal med Björn Hedlund om att lämna skolchefsposten.

Avtalet är undertecknat av ordföranden i Nämnden för Sameskolstyrelsen, Börje Allas den 2 december, av Hedlund 7 december och diariefört och därmed offentligt hos Sameskolstyrelsen på nobeldagen 10 december.

Av avtalet framgår att Hedlunds anställning upphör på nyårsafton, men han ska fortsätta vara arbetsbefriad, vilket han varit sedan en längre tid.

Sameskolstyrelsen ska också betala ett avgångsvederlag på tjugo månadslöner, vilket motsvarar 1 248 000 kronor.

Avgångsvederlaget är inte semester- eller tjänstepensionsgrundande, men Sameskolstyrelsen betalar sociala avgifter och gör sedvanligt skatteavdrag.

Det är nu ett år sedan konflikten mellan skolchefen Björn Hedlund och delar av Nämnden för Sameskolstyrelsen eskalerade.

Anledningen till detta var den infekterade striden om rektorstjänsten vid sameskolan i Jokkmokk, som ledde till att två rektorer utsågs.

Detta medförde att tre ledamöter lämnade Nämnden för Sameskolstyrelsen och Björn Hedlund anmäldes till Statens ansvarsnämnd, där han dock friades.

Ansvarsnämnden ansåg att det inte finns några skäl att avskeda Hedlund.

Samma dag som Ansvarsnämnden förkunnade sitt ställningstagande, beslutade Nämnden för Sameskolstyrelsen att inleda förhandlingar med Hedlund för att få honom att lämna tjänsten.

Nu har parterna kommit överens - men slutnotan för detta kan bli dyr för Sameskolstyrelsen.

Hedlunds avgångsvederlag blir alltså 1,2 miljoner kronor och kostnaderna för hela rektorsbråket och avstängningen av Hedlund var närmare en miljon kronor innan avtalet undertecknades.

Men kostnaderna kan stiga ytterligare då det pågår en skadeståndprocess i Arbetsdomstolen mellan Sameskolstyrelsen och Magnus Vannar, en av rektorerna som anställdes till sameskolan i Jokkmokk, men vars avtal revs upp av Börje Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".