Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ávkis VD lättad när mångmiljonprojekt beviljats

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 05.33
Mattias Berglund: Det betyder väldigt mycket för näringslivet och regionen
(2:10 min)
Mattias Berglund VD för Ávki Foto: Lisa Utsi
Mattias Berglund VD för Ávki Foto: Lisa Utsi

Samebyägda företaget Ávki i Gällivare får sammanlagt 6,5 miljoner för att skapa en arena för samiska företagare inom kreativa och kulturella näringar.

Efter att ha jobbat i ett år med frågan, säger Ávkis vd Mattias Berglund såhär om beskedet om de beviljade pengarna.

-Otroligt kul och en lättnad nu för oss också att vi nu kan komma igång, säger Mattias Berglund.

Projektet Utvecklingsnod Sápmi ska skapa en arena med Gällivare som huvudort, för samiska företagare inom kulturella och kreativa näringar.

Pengarna som Ávki får är EU-medel från Tillväxtverket på 3,2 miljoner. Övriga av de 6,5 miljonerna kommer från lokala och regionala parter, som Gällivare kommun och landsting och länsstyrelse i Norrbotten.

Och Ávkis vd Mattias Berglund menar att projektmedlen betyder mycket.

-Det kommer att betyda väldigt mycket för näringslivet och regionen. Det innebär att vi kan jobba vidare med vår utstakade väg och hjälpa företag och potentiella företag att utveckla sig.

En viktig del i satsningen menar Mattias Berglund är att skapa en mötesplats för samiska verksamheter, både från näringsliv, föreningar och ungdomsorganisationer.

Projektet ska bland annat etablera gemensamma lokaler för regionens kreativa och kulturella företag och där skapa en arena för kunskapsutbyte, samerkan och även att synliggöra de samiska företagen.

-Vi kommer vara ganska öppna i vårt arbete och erbjuda att många andra också kan ta del av det vi gör och att vi kan hitta samverkan med andra, andra aktörer också, så det kommer bli en nod i regionen där många kan ta del av allt det goda som vi kan göra där, säger Mattias Berglund.

Behövs det verkligen en sådan här arena?

-Man kan få ut otroligt mycket mer om man verkar i nära samarbete med andra. Både med företag inom samma bransch men även helt andra branscher också. Genom att skapa nätverk och en gemensam arena så kan man komma betydligt längre och man kan också få input och inspireras av andra som gör bra saker, säger Ávkis VD Mattias Berglund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".