Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jonsson hoppfull efter ministermöte

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 05.03
Håkan Jonsson: Jag har jättestora förhoppningar
(2:22 min)
Håkan Jonsson (JoF) vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Tio frågor stod på dagordningen när Sametinget och regeringen träffades på tisdagen.

På tisdagen träffades Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och sameminister Alice Bah Kuhnke (MP). Det var en diger samling ämnen på dagordningen. 

Bland annat handlade det om samiskt självbestämmande, en samisk sanningskommission och om ILO 196 – men också om renstölder och möjligheterna för jakt och fiske för samer utanför samebyarna.

Enligt Håkan Jonsson är förutsättningarna goda för en progressiv samepolitik. 

– Den sittande regeringen har öppnat dörren på ett sätt som ingen annan regering har gjort. Det kan innebära att vi får igenom en del frågor, säger Jonsson.

Även frågorna om Sametingets och regeringens konsultationsordning togs upp, liksom frågan om en rättighetskartläggning, om inflytande vid bildandet av nationalparker, om brännandet av samiska byggnader i fjällen och om det dokument som antogs vid FN:s urfolksmöte i New York 2014. 

– Vi tror att många av de här frågorna ska kunna komma till ett avslut under Sametingets mandatperiod, säger Jonsson. 

Många av de här frågorna har det jobbats med under en väldigt lång tid. Vad gör att du tror att ni kan nå lösningar nu?

– I många av frågorna har vi från Sametinget väldigt konkreta förslag. Det kan till och med vara detaljerade förändringar i rennäringsförordningen, rennäringslagen och i andra lagar också. En annan anledning är att man från regeringens sida signalerat att samerna är ett urfolk och att man ska lyssna på oss. 

Du låter ganska optimistisk?

– Jag upplever en attitydförändring i samhället vad gäller samer och samers rättigheter. Jag tror att många frågor går att lösa bara man har en konsultation med regeringen, och det har vi ju inlett nu. Så jag har jättestora förhoppningar, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".