Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ruoŧŧa/Sverige

Vargjakt ska överklagas till domstol

Uppdaterat fredag 18 december 2015 kl 15.45
Publicerat fredag 18 december 2015 kl 10.28
Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
1 av 2
Gary Kramer/ AP/ TT
Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: SR Sameradion
2 av 2
Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: SR Sameradion

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit beslut idag att licensjakt på varg ska kunna överklagas till domstol. För samebyarna kommer detta inte påverka nämnvärt, enligt Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist SSR.

Regeringen beslutade för två år sedan att Naturvårdsverket skulle va sista instans att överklaga till. Enligt Högsta förvaltningsdomstolens beslut strider det mot EU-rätten. 

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sin dom: 

EU:s s.k. livsmiljödirektiv ställer klara, detaljerade och ovillkorliga krav på medlemsstaternas lagstiftning när det gäller att skydda hotade arter som t.ex. vargen. Jakt kan tillåtas endast under vissa angivna förutsättningar.

I EU-domstolens rättspraxis ställs krav på möjligheter till domstolsprövning när det gäller att skydda enskildas rättigheter och när det krävs för att ge EU-rätten en ändamålsenlig verkan.

Svenska Samernas riksförbunds jurist Jenny Wik-Karlsson utgår från att denna dom gäller alla rovdjur, för att aktuella frågan har varit om det är rätt att Naturvårdsverket skulle vara sista instans. 

- Största farhågan är att detta ska dra ut på handläggningen av skyddsjakt,det kräver en snabb handläggning för det är en skada som pågår och ju längre tiden går blir det större risk för skada och merarbete för samebyar. Jag hoppas att domstolarna ger de här typer av ärenden förtur. 

Wik-Karlsson tror inte att den här domen kommer förändra situationen nämnvärt för samebyarna.

- Möjligheten för främst miljöorganisationer att överklaga beslut om skyddsjakt den har funnits ändå, det är bara det att nu överklagas det till domstol istället. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".