Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner i projektpengar till SSR

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.19
Jenny Wik Karlsson: Vi tittar på vad företagarna och samebyarna vill
(2:15 min)
Jenny Wik Karlsson
Jenny Wik Karlsson Svenska samernas riksförbund.

Nu har svenska samernas riksförbund beviljats fyra och en halv miljon från EU för att slipa samiska företagare och förbereda dem på framtida utmaningar.

- Jag hoppas att i en värld som vi lever i idag, där det är ganska mycket som händer runtikring oss, att man ändå är bättre förberedd, man vet vad som står inför dörren och på så sätt också kan planera sin framtida verksamhet, säger verksamhetschef på SSR Jenny Wik Karlsson.

Svenska Samernas Riksförbund får över fyra och en halv miljon från Europeiska Socialfonden för Ovttasprojektet. Projektet riktar in sig mot samiska företagare och samebyar och ska stärka deras konkurrenskraft och innovationsförmåga. Jenny Wik Karlsson menar att det framförallt är en utbildningsinsats.

- Genom riktade kompetenshöjande för samebyar och företagare inom samebyn, ska de få kunskap och verktyg för att stärka sin egen förmåga på en öppen marknad.

Efter årsskiftet går projektet in i en planeringsfas och då är tanken att välja ut rätt utbildningsinsatser som är relevanta inom de olika områdena. Vilka behov som finns är något som projektledaren - som nu ska rekryteras - tillsammans med styrgruppen på SSR ska titta på. SSR:s verksamhetschef Jenny Wik Karlsson berättar att det också kommer att vara efterfrågestyrt vad de 4,5 miljonerna ska räcka till.

- Vi tittar på vad är det som företagarna och samebyarna vill ha, vilka behov ser man som finns, så det där är något som vi får återkomma till, säger Wik Karlsson

Stärka samiska företagares konkurrenskraft. Behövs verkligen det här?

Ja, det tror jag. I en värld där att synas är A och O, för att kunna möta andra konkurrenter på marknaden, andra köttproducenter, slöjdproducenter, så är det klart du behöver synas och höras mer.

Det handlar ju också om att öka deras inovationsförmåga, vad innebär det här?

- Det är ju att du ska titta på nya lösningar. Ibland blir man ju fast i gamla mönster och kanske behöver verktyg för att komma ur boxen och titta utanför horisonten, är det något vi inte tänkt kan vi göra på ett annat sätt."

Men är inte samiska företagare redan konkurrenskraftiga?

- Jo, men man kan alltid bli bättre, säger Jenny Wik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".