Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Öken tycker förälder om förslag till ny förskolelokal

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 15.30
Tor Lundberg Tuorda: Det är helt förskräckligt
(2:43 min)
Jokkmokks sameskola. Foto: SVT
Sameskolan i Jokkmokk. Foto: SVT

Det har blivit för trångt på den samiska förskolan i Jokkmokk. Därför har Sameskolstyrelsen frågat Jokkmokks kommun om större lokaler till Giella. Men alla är inte nöjda med kommunens förslag.

Tor Lundberg Tuorda, som har barn på förskolan, accepterar inte den lokal som kommunen nu föreslår.

- En gammal nedlagt kommunal förskola, långt ifrån samhället på Nyborg, i ett delvis rivet bostadsområde. En öken utan tallar, utan träd, ingenting, säger Tor Lundberg Tuorda.

I ett blogginlägg skriver föräldern Tor Lundberg Tuorda att det gamla kommunala dagiset Bäckstugan vid sjön Dálvvádis först var aktuellt, men att kommunens näringslivsavdelning flyttar in i den lokalen.

Efter det blev en lokal i ena änden av vårdcentralen ledig, i närheten av skogen i hembygdsområdet och nära Ájtte och Samernas utbildningscentrum. Där kommer nu ett antal privata företag att flytta in.

- Alla dom här lokalerna som kommit på tal de har ju varit väldigt fina, men då har ju de idéerna, de lokalerna fått ge vika för näringslivet, säger Lundberg Tuorda.

Men Erik Fagerström, som är fastighetschef på Jokkmokks kommun, menar att ett avtal redan skrivits med kommunens näringslivsavdelning om den första lokalen när förfrågan kom från Sameskolstyrelsen om större lokaler.

Och när det gäller det andra alternativet så berättar Erik Fagerström att kommunen redan investerat 3 miljoner för något han menar är kommunens finaste kontorslokaler.

- Så pass stora kostnader, parallellt med att man skulle få rasera de stora investeringar som man gjort tidigare, medförde ett oekonomiskt alternativ på det sättet och därför drog vi oss ur, säger Erik Fagerström.

Senaste förslaget är att den samiska förskolan flyttar in i en fastighet på området Nyborg, men Tor Lundberg Tuorda menar att det inte finns några naturliga lekmiljöer där.

- Den här nya given, det här ökenlandskapet, utan ett träd, det är helt förskräckligt.

Det här är något som fastighetschefen Erik Fagerström inte håller med om.

- Jag tycker att Nyborg är ett ganska trevligt ställe, med ljust läge. Det är en gräsyta, sedan finns det ingen lekutrustning där idag. Det är sådant man får titta på tillsammans med Sameskolstyrelsen, som eventuell hyresgäst i sådana fall, om vad de önskar och hur vi ska anpassa utemiljön så som de vill ha den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".