Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägareförbundet kritiserar vargbeslut

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 05.35
Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Foto: Dawn Villella/AP/ TT

I förrgår beslöt kammarrätten i Sundsvall att ge klartecken för licensjakt på varg i Dalarna och Gävleborg.
Kammarrätten i Göteborg kommer fram till en annan ståndpunkt, när det gäller jakten i Värmland och Örebro. 
Där är jakten alltså fortsatt stoppad. Båda besluten har överklagats.
Svenska jägareförbundet ifrågasätter nu alla turer.

I måndags stoppade förvaltningsrätten i Falun licensjakten på varg i Dalarna och Gävleborg tillfälligt efter att överklaganden mot licensjakten kommit in. Den så kallade inhibitionen motiverades med att jakten ska stoppas under den tid den juridiska prövningen pågår.

Förvaltningsrätten i Karlstad tog samma beslut när det gäller jakten i Värmland och Örebro.

I går upphävde kammarrätten i Sundsvall förvaltningsrättens beslut när det gäller jakten i Dalarna och Gävleborg. De skäl för inhibition som åberopas räcker inte, ansåg Kammarätten, vargstammen påverkas inte på något särskilt sätt av jakten. 

I dag beslutade kammarrätten i Göteborg att inte ge prövningstillstånd för de överklaganden som kommit in mot Karlstadsbeslutet. Det betyder att jakten i Värmland och Västmanland fortsatt är stoppad.

Svenska jägareförbundet är mycket kritisk till alla turer:

- Att domstolarna gör helt olika bedömningar visar att de inte klarar av att ta till sig och värdera all information som parterna tillför målen. Blir det rättssäkert när domstolarna inte kommer fram till samma sak?, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd i ett pressmeddelande.

- Jag kan förstå om folk tycker att det verkar konstigt att två kammarrätter kan komma fram till olika beslut men varje domstol gör en självständig bedömning, säger Mikael Ocklind, kammarrättsråd vid kammarrätten i Göteborg.

Jaktbeslutet för Dalarna omfattar 8 vargar och i Gävleborg 6 vargar. I Värmland handlar det om 20 vargar och i Örebro om 6 vargar.

Kammarrätten i Uppsala har ännu inte beslutat om licensjakten i Västmanland, som omfattar sex vargar. Totalt rör det sig alltså om licenser för 46 vargar i Sverige. Vargstammen beräknas uppgå till 400 djur, men det råder oklarhet om det exakta antalet.

Besluten i kammarrätten i Sundsvall och Göteborg har överklagats till Högsta förvaltningsrätten i Stockholm. Det är oklart om något beslut hinner fattas innan nyår.

- Eftersom vi är en prejudikatsinstans är det viktigt att pröva frågan om inhibition grundligt och det är mycket handlingar som ska gås igenom. Jag tvivlar på att det hinner komma något beslut under dagen, säger till TT Paul Sjögren, justitiesekreterare och handläggare vid Högsta förvaltningsdomstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".