Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskat startstöd försvårar för unga renskötare

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 07.15
Prejhta Persson: Man må ju söka stödet och hoppas på de bästa
(2:09 min)
Prejhta Persson, Jinjievaerie sameby. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
Prejhta Persson, Jinjievaerie sameby. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.

Startstödet för jordbruk, trädgård och rennäring har minskat med 210 miljoner kronor, i och med det nya Landsbygdsprogrammet. Det innebär att färre unga renskötare som söker kommer få startstödet i fortsättningen.

Prejhta Persson i Jijnjevaerie Sameby har tänkt söka startstödet och hon tycker beslutet att minska budgeten är tråkig.

- Jag tycker de är synd, de blir ju bara svårare för ungdomar. De är ju mycket ekonomiska utgifter när man börjar, säger Prejhta Persson.

Nu kan man börja söka företags- och projektstöd inom det nya landsbygdsprogrammet som löper från 2014 till 2020. Och ett stöd från landsbygdsprogrammet man kan få som nystartad företagare inom jordbruk, trädgård och rennäring är startstödet. Men en del förändringar har skett. Budgeten för startstödet har nu minskat från 345,8 mnkr till 135,7 mnkr, ett beslut taget av regeringen tillsammans med Jordbruksverket och EU- kommissionen.

Det är en minskning på mer än hälften som ger konsekvenser för det renskötare som tänkt söka detta startstöd. Ingela Nilsson är enhetschef för landbruksprogrammet hos Sametinget.

- Det är en radikal minskning och det blir i sakens natur att det är färre som får stöd, säger Ingela Nilsson.

Ca 8,1 miljoner kronor av hela startstödsbudgeten går till renskötseln. Förut var den summan ca 20 miljoner kronor. Konkurrensen för stödet har hårdnat och Ingela Nilsson berättar att Sametinget kommer kolla hårdare på att ansökningarna uppfyller alla kriterier. Hon uppmanar de som söker att läsa på innan de skickar in en ansökan.

Kriterierna för att få detta startstöd är bland annat att man måste vara under 40 år och man får inte har bedrivit renskötselföretag i mer än ett halvår. Även om det blir färre som blir beviljad stöd så är summan av stödet detsamma, 250 000 kronor och det ska i första hand gå till att bygga upp en renhjord. För Prejhta Persson påverkas inte beslutet att söka startstöd av att det blir svårare att få stödet.

-Man kan ju inte ge upp fighten så lätt, man må ju söka stödet och hoppas på de bästa, säger Prejhta Persson i Jijnjevaerie Sameby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".