Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjälm - inget för vår verksamhet säger renskötare

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 05.48
Benny Jonsson: Dom är besvärliga och dom är tunga och otympliga
(1:48 min)
Benny Jonsson, renskötare Idre sameby. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
Benny Jonsson, renskötare Idre sameby. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Vid årsskiftet infördes hjälmtvång för dem som kör snöskoter och fyrhjuling men nu vill renskötarna ha ett undantag från reglerna för att nackdelarna är större än fördelarna säger Benny Jonsson ordförande i Idre sameby.

- Jag tycker inte att det passar så bra till vår verksamhet, vi gjorde ett tappert försök i vår sameby för 5 år sedan och skulle pröva använda hjälmen, men det var mycket större nackdelar än fördelar med det, säger Benny Jonsson.

Hjälmkravet infördes 1 januari 2016 för de som kör snöskoter och fyrhjuling, målet med hjälmkravet är att minska risker för allvarliga skador på förare och passagerare.

En undersökning som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus visar att 37 procent av de som omkom vid skoterolyckor hade avlidit av skallskador, men Benny Jonsson säger att det kan bli arbetsskador vid bruk av hjälm - med ett tungt föremål på huvudet så får man problem med nacken.

- De är besvärliga och de är tunga och otympliga, varje gång man stannar skotern och lyssnar efter vart kollegorna är eller var renen är, ska man av och på med hjälmen. När det är 25 - 30 grader kallt då blir det kallt när man skall stå där utan nånting på huvudet, säger Benny Jonsson.

Benny Jonsson säger att det är stor skillnad om man kör skoter på en led rakt fram och har fart, men som renskötare när man är i renskogen så kör man sakta och vrider på huvudet hela tiden, och när det är kallt så är det mycket skönare att ha en skinnmössa på huvudet. Men att bli tvingat till att använda hjälm tycker inte Benny Jonsson är rätt, man skall kunna välja själv utifrån den situationen och den körning man gör.

- Nej jag ser att det hellre kanske bara vore en rekommendation. De gånger man bör använda så använder man, men inte att bli tvingad att bära hjälm i alla situationer, säger Benny Jonsson, ordförande i Idre sameby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".