Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vem som ska tillsätta ny sameskolchef

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 05.19
Börje Allas: Det funkar inte
(1:52 min)
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Börje Allas. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Sameskolstyrelsen tycker det råder oklarheter kring vem som ska anställa ny Sameskolchef - och har därför begärt ett möte med Sametinget.

Enligt Sameskolstyrelsen så är det Sametingets ansvar att inleda processen med att anställa ny skolchef och se till att denne anställs innan skolstarten till hösten.

- Sametingets styrelse tillsätter en sameskolschef, det kallas samisk poltisk tillsättning. Det ska betyda att ingen annan ska ha ansvar för den chefen. Sametinget ska ha ansvaret i så fall, säger Börje Allas som är ordförande i Sameskolstyrelsen.

Enligt förordningen med instruktioner för Sameskolstyrelsen så är det Sametinget som anställer sameskolchefen, efter förslag från Sameskolstyrelsen.

Men Sameskolstyrelsen menar i ett brev till Sametingets styrelse att man borde vända på det hela, så att det är Sametinget som påbörjar anställningsprocessen och tar fram kandidater till tjänsten. Sedan efter det så väljer Sameskostyrelsen ut ett namnförslag till posten.

I det här sammanhanget lyfter också Sameskolstyrelsen ett antal frågeställningar kring skolchefen:

- Vem har anställningsansvar och är det samma som arbetsgivaransvar?

- Är skolchefen myndighetschef och vem är egentligen chef över skolchefen?

Allas tycker det är konstigt att Sameskolstyrelsen är chef över skolchefen när det är Sametinget som tillsätter tjänsten.

- Det funkar inte att Sameskolstyrelsen ska vara arbetsgivare åt sameskolchefen, om Sametingets styrelse tillsätter en chef.

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas har undertecknat brevet till Sametingets styrelse, där han begär ett möte för att klargöra saken inför anställningen av ny skolchef.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har lovat ett möte med Sameskolstyrelsen men Jonsson säger samtidigt att det inte går att ändra arbetsordningar på det mötet. Utan där får man fram enas om en grund till vidare diskussion med regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".