Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jiemte/Jämtland

Samiskprofilerad äldreomsorg kanske till Storsjö

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 13.32
En äldre kvinna med rollator sitter på en bänk i en korridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Efter önskemål från det samiska rådet i Bergs kommun utreder kommunstyrelsen att samiskprofilera ett äldreboende i Storsjö. 

Just nu internutreds ett önskemål om att flytta den samiskprofilerade äldreomsorgen från Åsarna till Storsjö. 

- Det är ett önskemål från det samiska rådet i Bergs kommun, och vi internutreder detta. Det är inte säkert att ens personal i Storsjö vet om detta, säger Therese Zetterman ordförande i kommunstyrelsen (S).

I slutet av januari tror Zetterman att utredningen ska bli färdig. Susan Liljedahl som sitter med i det samiska rådet i Bergs kommun ser internutredningen som bra.

- Det hade varit bra om äldreboendet flyttat närmare oss eftersom att Storsjö ligger bra till, närmare att hälsa på, säger Susan Liljedahl.

Treklövern i Åsarna som idag är ett samiskintegrerat äldreboende utreds för nedläggning. Treklövern har flera år i rad varit nedläggningshotat, men lyckats överleva.

- Treklövern är en del av en större utredning och beslut om den kan jag inte svara på idag, säger Therese Zetterman.

Bergs kommun är en samisk förvaltningskommun och det innebär att de boende i kommunen har laglig rätt till samisk äldreomsorg. Jeanette Kråik som är samisk samordnare i kommunen har tidigare gjort en kartläggning kring vad samiska äldre önskar sig. Kartläggningen visade att samisk mat, samisk personal och en samisk mötesplats är viktigt.

- Om Storsjö blir verklighet tror jag det är fler som kan tänka sig att bo där, området härikring är en del av våra marker och det skulle bli naturligt för de äldre att välja det boendet, säger Jeanette Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".