Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Viikusjärvi kan snart ha fungerande telefoni

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 16.40
1 av 3
2 av 3
Viikusjärvi, Kiruna kommun. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion&SVT Sápmi
3 av 3
Viikusjärvi, Kiruna kommun. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion&SVT Sápmi

Byn Viikusjärvi i Kiruna kommun har under en längre tid haft problem med internettelefonin, enda lösningen som finns för att kontakta omvärlden. Bredbandsleverantören Net1 uppgraderar just nu sitt nät och lovar att detta område är prioriterat.

Sedan i augusti ifjol upplever boende i Viikusjärvi att telefonen fungerar av och till. Det går bättre att ringa in än att ringa ut. Boende i byn säger att man ska ha tur om de kan ringa ut till omvärlden.

Telefonstrulet oroar systern Maria Larsborg i Kiruna som varje dag försöker ringa till Viikusjärvi.

- Det känns oroligt och man tänker att det kanske har hänt någonting, men nu har jag som blivit van att det inte går att ringa, säger Maria Larsborg.

För fem år sedan byttes de fasta kopparkablarna bort av Telia och kunder erbjöds en tjänst med telefoni genom internet. Då visade en mätning av Post- och telestyrelsen att det finns internettäckning till byn, genom bredbandsbolaget Net1. Viikusjärvi använder så kallad ip-telefoni, där man får fast telefoni genom mobil bredbandsuppkoppling. 

Post- och telestyrelsen har varit i kontakt med Net1 om problemet.

-  Det är förstås inte tillfredställande när det blir långa avbrott i telefoni uppkopplingarna, speciellt i glesbygd. Det är Net1 som måste göra sina justeringar i det här nätet för att få till en fungerande telefoni. I vissa fal så kan PTS gå in och göra upphandlingar av telefoni, men det kan vi inte göra om det finns en marknadsmässig lösning, säger Anna Wikström, enhetschef på Post- och telestyrelsen.

Sedan september ifjol har Net1 varit mitt uppe i ett nätbyte, för att det ska bli  bättre och snabbare, då de har täckning i de flesta glesbygdsområdena. Första delen är gjord och man är nu inne i andra delen med att optimera täckningen och kapaciteten i hela Sverige.

- Vi höjer kapacitet, överföringshastigheter osv så att kunden verkligen kan få ut det vi förväntar de ska få ut och som de förväntar sig också, säger Net1 teknikchef Peter Borgfors.  

Masterna kring Kiruna är på åtgärdslistan, men man har inget svar när åtgärderna ska göras för just Viikusjärvi.

- Viikusjärvi har vart ett område som vi har jobbat med, sajterna kring Viikusjärvi ligger på åtgärdslistan för optimering, tanken är att allt ska vara färdigt i slutet av mars 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".