Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fäboliden

Vapsten säger nej till nya gruvplaner i Fäboliden

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 07.30
Omma: Påverka vår möjlighet att nyttja vinterbetet
(2:59 min)
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Tom Söderman, Dragon Minings Sverige chef. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Tom Söderman, Dragon Minings Sverige chef. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.

Vapstens sameby vill inte se någon provbrytning i Fäboliden utanför Lycksele. Det skulle ta alltför stora marker i anspråk som är viktiga för vinterbetet, menar Inger-Ann Omma i samebyn efter att gruvbolaget Dragon mining haft samrådsmöten med såväl samebyn, som berörda myndigheter och allmänheten.

- Det är ingenting som vi ställer oss positiva till utan vi hade gärna sett att planerna om en gruvetablering i Fäboliden hade gått i graven precis som bolaget vid sin konkurs, säger Inger-Ann Omma från Vapstens sameby.

Efter Lappland goldminers konkurs köptes fyndigheten i Fäboliden utanför Lycksele av Dragon mining, som nu vill ansöka om provbrytning hos Länsstyrelsen. Tanken är att anrika malmen i bolagets redan befintliga anrikningsverk vid den tomma Svartlidengruvan tre mil bort. Och nu har Dragon mining kallat till möte på hotell Lappland i Lycksele för att berätta om planerna för allmänheten.

- Det viktigaste som jag vill påstå är att vi får höra, vad tycker de som är sakägare och de som kommer hit ikväll. Vad har dom att fråga och finns det oroligheter om saker, säger Tom Söderman, Dragon Minings Sverige chef.

Varför är det provbrytning vi diskuterar här?

- Vi kommer då att säkerställa att inom det område som vi planerar en framtida brytning att det verkligen är brytvärt. Kan vi få en ekonomiskt försvarbar verksamhet här, säger Tom Söderman.

Lycksele kommun har tidigare ställt sig positiva till gruvplanerna i Fäboliden, medan Länsstyrelsen inte vill ta ställning utan vill se till så att underlaget från bolaget blir så bra som möjligt, så att myndigheten kan fatta ett korrekt beslut. Men, Inger Ann Omma och Vapsten sameby vill som sagt inte alls att det här projektet blir av.

- Så som dom har beskrivit den här provbrytningen så kommer den att påverka vår möjlighet att nyttja vinterbetet i det här området under den tid då provbrytningen pågår. Vi får väl bara hoppas på att nu den här miljökonsekvensbeskrivningen och den rennäringsanalys som ska tas fram inför ansökan om provbrytning visar på vilken skada det kommer att innebära på rennäringen och att de helt enkelt inte kommer att erhålla något tillstånd, säger Inger-Ann Omma. 

Dragon minings Tom Söderman igen:

- Vi har ju tillsammans med Vapsten sameby diskuterat en rennäringsanalys som vi vill ta reda på mera och vi hade ett, tycker jag, bra samråd med dem och de informerade oss om hur de ser på saken och hur deras verksamhet just nu ser ut i det här området.

Vapsten sameby vill ju inte ha någon provbrytning, eller någon gruva för den delen här. Hur ställer ni er till det?

- Vi kommer ju att följa alla lagar och förordningar som finns helt enkelt och vi kommer inte att bryta mot något, utan här kommer vi att göra enligt konstens alla regler, säger Tom Söderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".