Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Swemin: Domen har ingen betydelse för gruvnäringen  

Publicerat torsdag 14 april 2016 kl 11.22
Svemins vd, Per Ahl: Jag ser inte att det har skett en så stor förändring
(1:36 min)
Per Ahl, vd Svemin. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Per Ahl, vd Svemin. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Gruvföretagens branschförening tror inte att Högsta förvaltningsdomstolens dom ger några konsekvenser för gruvnäringen.

Domen som kom i februari fastslog att när gruvföretagen söker bearbetningskoncession måste de göra en konsekvensbedömning för hela gruvområdet, inte bara för själva gruvhålet som tidigare.

- Jag tror inte att den betyder så väldigt mycket. Det är ju viktigt att det är tydliggjort vad som ska ingå i en ansökan, sedan måste ju sökanden då också besvara de sakerna. Så jag ser inte att det har skett en så stor förändring av den praxis som vi redan har idag, säger Per Ahl, vd för branschföreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter - Svemin.

Ända tills Högsta förvaltningsdomstolens dom som kom i februari, gjordes en konsekvensbedömning för hela gruvområdet först senare av Mark- och Miljödomstolen. Nu flyttas det steget fram till själva ansökan om en bearbetningskoncession. Sametingsledamoten Marie Persson som också är grundare av nätverket "Stoppa gruvan i Rönnbäck" - tror att en sådan här konsekvensbedömning i ett tidigare skede kan medföra högre krav på gruvbolagen. Men Per Ahl som är vd för Svemin tror inte att domen ger några sådana konsekvenser: 

- I ett sådant här tidigt skede av ett projekt som är det bara en väldigt grov beskrivning av hela området som kan göras. Det är egentligen först när ärendet prövats i Mark- och miljödomstolen, som man verkligen vet vilka ingående delar som ska finnas.

Per Ahl menar också att många företag redan praktiserar detta i sina ansökningar:

- De allra flesta företag gör en beskrivning av hela området. Så på det sättet har inte det här beslutet någon större påverkan, säger  Per Ahl, vd för Svemin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".