Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våg av självmord bland urfolk

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 09.35
Kanadas premiärminister Justin Trudeau är förfärad över sjävmorden bland unga. Foto: Adrian Wyld / TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau är förfärad över sjävmorden bland unga. Foto: Adrian Wyld / TT

Attawapiskat i norra Ontario i Kanada har drabbats av en självmordsvåg bland urfolken. Under veckan som gått har sexton ungdomar försökt ta sitt liv och undantagstillstånd är utlyst.

Den samiska och kanadensiska urfolksfilmskaparen Elle-Máija Tailfeathers har följt utvecklingen i området:

-Det är upprörande att se att det blivit så här, att veta att 9-10 åringar funderar på självmord, säger Elle Maija Tailfeathers som själv bor i Vancouver men följt utvecklingen.

Attawapiskat är ett traditionellt vår- och sommarviste för flera urfolk. I området utnyttjas framförallt fisket, mer förr än idag.

Urfolken brottas där med många problem, fattigdomen är utbredd och det råder stor bostadsbrist - dessutom är det dyrt att köpa bra mat - vilket leder till stora hälsoproblem.

I Kanada är själmordsrisken sex gånger högre bland urfolken än övrig befolkning och på många håll lever urfolken under dåliga förhållanden.

Den stora krisen som har uppstått har sin förklaring i en långvarig koloniseringsprocess, och självmorden de senaste åren slår hårt mot urfolkssamhällena.

Elle Maija Tailfeathers menar att det är svårt att sätta sig in i hur den negativa utvecklingen påverkar människorna som tvingas leva med en ständig krishantering.

Attawapiskat ligger ca 100 mil norr om Ottawa, i delstaten i Ontario. Bara sedan september ifjol har omkring 100 självmordsförsök gjorts i samhället, som har ca 2000 invånare.

Problemen går dock längre tillbaka än så - under de senaste fem åren har undantagstillstånd utlysts flera gånger, berättar Elle-Maija Tailfeathers.

Premiärministern Justin Trudeau kallar utvecklingen för hjärtskärande och lovar att fortsätt arbeta för bättre levnadsförhållanden för urfolken. Just nu befinner sig tillfällig hälsopersonal på plats för att backa upp vården, som vanligtvis bara har fyra anställda och ingen med kunskap om mental hälsa.

Men extrapersonalen är bara där i drygt en månad och Elle-Maija Tailfeathers oroas över vad som händer sedan och hur befolkningen själv ska kunna handskas med problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".