Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Brasilien

Mord på urfolksledare ökar

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 05.51
"Mord på urfolk normalt"
(2:30 min)
Nathô Fulniô och X'Mayakaká Fulniô.
1 av 2
Nathô Fulniô och X'Mayakaká Fulniô Foto: Foto Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Victoria Tauli-Corpuz. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Victoria Tauli-Corpuz. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Idag, 19:e april, firas urfolkens dag i Brasilien. På pappret finns mycket att fira. Landet har länge hållits fram som ett föregångsland i skyddet av urfolksrättigheter. Men firandet döljer en ökande förekomst av mord på urfolksledare.

- Det man framför allt ser idag är urfolk som förnedras, misshandlas och mördas, säger X'Mayakaká. Han tillhör Fulniô-folket från nordöstra Brasilien och jobbar som guide på urfolksmuseet i Rio de Janeiro.

- För myndigheterna är mord på urfolk normalt. Man sätter inte igång några utredningar - de gynnar interegering, säger X'Mayakaká.

Han får medhåll från Victoria Tauli-Corpuz, FN:s särskilda sändebud för urfolkens rättigheter, som nyligen besökte Brasilien.

I hennes rapport framgår att det i praktiken råder straffrihet för mord på urfolk, då de skyldiga sällan straffas.

Enligt siffror från Cimi, missionsrådet för urfolk, mördades hela 138 människor från urfolken bara under 2014. En siffra som ökat från tidigare år. Det handlar om så kallade selektiva mord, där just urfolksledare väljs ut som offer.

Men varför mördas då urfolksledare? Enligt X'Mayakaká så handlar det om konflikter om territorium. Till exempel I fall där olaglig gruvdrift eller -skogsavverkning sker på urfolkens marker och dom motsätter sig det. Eller när statens process att legalisera urfolkens markgränser avstannat och urfolken till slut själva tar lagen i egna händer och ockuperar marken.

Det är i de här fallen som enligt FN-rapporten, polis, legosoldater eller privata vaktbolag med moderna vapen, tar till dödligt våld.

- Det är sorgligt att se det här. För förutom att vara urfolk, så är vi också människor. Ingen har rätt att mörda någon annan, säger X'Mayakaká.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".