Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vildren i Norge drabbad av dödlig sjukdom

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 12.30
Renar under våren.
Arkivbild. Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi

En dödlig sjukdom har upptäckts i en vildren i södra Norge.
Det är första gången den upptäcks i Europa och det är första gången renar drabbas av sjukdomen. Prover är skickade till Kanada där sjukdomen finns sen tidigare. - Det är för tidigt att dra några slutsatser innan provresultaten kommit, säger Erik Ågren statsveterinär på SVA.

Under ett fältuppdrag i mitten av mars upptäckte forskare från Norsk institutt for naturforskning, NINA, att en av vildrenarna vid Nordfjella vildrensdistrikt i sydvästra Norge avvek och dog kort därefter.

Tester gjordes på renen av norska veterinärinstitutet och resultatet var minst sagt uppseendeväckande.

Enligt testerna hade den döda renen Chronic Wasting Disease, CWD, en prionsjukdom som förekommer bland hjortdjur i Nordamerika, skriver Norska veterinärinstitutet.

Sjukdomen är dödlig och väldigt smittsam och den har aldrig tidigare observerats i Europa, varken bland renar eller hjortdjur.

Erik Ågren vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige (SVA) berättar att sjukdomen sprids bland annat via urinen som hamnar på marken och kan leva i jorden, för att sedan upptas av andra renar som betar på markerna.

Sjukdomen påverkar centrala nervsystemet och slår ut nervceller i hjärnan eller i andra vävnader vilket kan leda till viktminskning, samordningsproblem och beteendeförändringar, men framförallt innebär det döden, för inget känt vaccin finns idag.

Proverna från den döda renen har skickats för analys till Kanada där forskningen är mer bekant med sjukdomen.

Norska veterinärinstitutet har redan dock gått ut med uppgifter som bekräftar att det är sjukdomen CWD som det handlar om.

Tre olika tester visar enligt dem att hjärnan hos renen var påverkad av CWD. Men Erik Ågren, SVA, är mer försiktig och hoppas på det bästa.

- Det går inte att säga något ännu, vi vet inte vilken prionsjukdom det är. Det kan vara en sporadisk variant, eller så är det en smittsam variant som förekommer i USA och Kanada och då är det ett annat värde. Men innan vi får provsvaren så vet vi inte så mycket egentligen, säger han.

Sjukdomen finns sedan tidigare i Nordamerika och där har forskarna via laboratorieförsök på ren kunna visa att även renar kan bära på smittan. Ingen smitta från djur till människa har kunnat påvisas.

Men om det handlar om den mest smittsamma varianten av sjukdomen så är den väldigt svår att stoppa, säger forskaren Glenn Telling, på Colorado State University Fort Collins till nature.com

Den norska vildrenstammen i Nordfjell beräknas till omkring 2500 djur av totalt 35 000 på de 23 områdena för vildren i södra Norge.

Statsveterinären Erik Ågren på SVA ser ingen omedelbar risk för att sjukdomen ska spridas till de omkring 800 000 tamrenarna i fennoskandien, norden och barentsområdet.

- CWD är hopplöst att bli av med, men vildrenarna i södra Norge är isolerade på grund av järnvägar och vägar, säger Erik Ågren.

Sjukdomen är i likhet med galna ko-sjukan en infektion som gör att prionerna ändrar andra proteiner och slår ut centrala nervsystemet.

Hur smittan kan ha kommit till vildrenarna i Norge vet inte myndigheterna i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".