Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grönland/Kalaallit Nunaat

Arbetet igång med att försonas med sin egen historia

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 16.09
Kalaallit Nunaats huvudstad Nuuk.
1 av 2
Kalaallit Nunaats huvudstad Nuuk. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Klaus Georg Hansen
2 av 2
Klaus Georg Hansen, projektledare, Grönlands departement Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Danmark valde att inte delta. Istället jobbar Grönland med en egen försoningsprocess. Där tittar de på vilka konsekvenser koloniseringen har fått för den grönländska befolkningen.

- Då blev det Grönlands egen försoningskommission, som inte ska ske utifrån vilken roll Danmark har haft, utan man tittar på vilka konsekvenser det har fått för den grönländska befolkningen, säger Klaus Georg Hansen, projektledare, Grönlands departement, som jobbar med försoningskommissionen. 

Grönland var i flera hundra år en dansk koloni, nu gäller självstyre men ändå är de beroende av Danmark, åtminstonde ekonomiskt. Med försoningsarbetet söker man inte få förlåtelse av någon, som många andra länder har som grund i liknande arbeten. 

Finska Sametinget beslutade i veckan att kräva en sanningskommission. Svenska Sametinget har uppmanat staten att börja ett sådant arbete, det har också norska Sametinget gjort.

I kommissionsarbetet ska Grönland titta på flera delar, så som försoning med sin egen historia, försoning mellan generationerna och försoning mellan olika grupper i samhället. 

- Något av det första som kom fram var att den östgrönländska befolkningen kände sig mobbad av den västgrönländska befolkningen. Så det har varit en av de saker som kommit fram i det arbete som försoningskommissionen gjort, säger Klaus Georg Hansen.

Arbetet ska enligt plan vara färdig till nästa år. Och en förhoppning finns att även Danmark i framtiden deltar i arbetet. Klaus ser dock den biten som en stor utmaning, då han anser att det fortfarande finns översitteri från dansk sida.

- När det dominerar den danska självinsikten så hindrar det att man ser mer konstruktivt och kritiskt på vad den här perioden i Grönlands historia, alltså de sista 300 åren, faktiskt har betytt, socialt, psykologiskt, på alla nivåer, hos den grönländska befolkningen. Det tror jag inte att Danmark förstår ännu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".