Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rovdjur

Naturvårdsverket håller fast vid kritiserat vargförslag

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 04.30
Helene Lindahl: "Åtgärder som rennäringen gjort tidigare"
(2:22 min)
Vargar. Foto: Yvonne Åsell/ TT
Foto: Yvonne Åsell/ TT

Trots den massiva kritiken från flera remissinstanser så håller Naturvårdsverket fortfarande fast i sina förslag om att rennäringen ska vara beredd att inhägna eller flytta sina renhjordar när genetiskt viktiga vargar vandrar in i renskötselområdet.
Till sommaren hoppas Naturvårdsverket att den föreslagna femårsplanen om genetiskt viktiga vargar ska vara klubbad och klar.

Naturvårdsverket har utformat en fem-årig plan på hur vargstammen ska få genetisk förstärkning österifrån, enligt förslaget i första hand via naturlig invandring medan flytt av vargar ska ses som en nödåtgärd.

Naturvårdsverket föreslår vidare att renägarna ska öka sin bevakning av renarna, om det krävs inhägna dem eller helt enkelt flytta renarna ifrån området där vargen finns.

- Det är ju åtgärder som rennäringen gjort tidigare, så det är ingenting nytt vi har hittat på. Utgångspunkten är ju att det finns förutsättningar för det. Vi vill gärna titta på detta i dialog med rennäringen, säger Helene Lindahl, handläggare vid Naturvårdsverket.

Men de här förslagen reagerar nu både SSR, Renägarförbundet och Sametinget och kallar de helt orealistiska.

Även de tre nordliga länsstyrelserna reagerar på dessa förslag.

-Jag tycker det är konstigt att det skulle vara orealistiskt att göra något som man redan gör. Men vi kräver ju inte att någon ska göra något som skulle vara olämpligt eller omöjligt, säger Lindahl.

Den skandinaviska vargstammen är starkt inavlad och i stort behov av nya gener från östliga vargar.

Med en vargstam om 300 djur skulle det enligt Naturvårdsverket behövas nya gener vart femte år.

Det finns idag mellan fyra och åtta kända vargar med viktiga östliga gener - men inte sedan 2008 har någon varg med finsk-ryska gener reproducerat sig i Skandinavien.

Flytt av genetiskt viktiga vargar har varit problematiska, det visar erfarenheterna från den så kallade Junselevargen som vandrade tillbaka till Junsele flera gånger efter flyttning.

Samtidigt var det just efter en flytt från Tornedalen till Tiveden som två östliga vargar förökade sig 2008.

Naturvårdsverket ska nu sammanställa remissvaren och hoppas innan sommaren återkomma kunna anta sin femårsplan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".