Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#TjernobylSápmi

Var tionde ren kasserad sedan Tjernobylolyckan

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 07.57
Jörgen Jonsson: Man kände sig totalt maktlös
(3:48 min)
Jörgen Jonsson
"Man kände sig totalt maktlös", säger Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska samernas riksförbund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Av de nära 2 miljoner renar som slaktats i Sverige sedan Tjernobylolyckan är det över 200 000 renar som kasserats på grund av katastrofen. 

Vad minns du från tiden efter olyckan. Kommenterar här eller på sociala medier. Se också tidslinjen 30 år efter Tjernobyl.

Fram till idag är det bara två år av trettio då det inte kasserats någon ren alls i Sverige på grund av det radioaktiva nedfallet efter Tjernobylolyckan. Det största andelen renar kasserades säsongen 1986-87.

Så här minns Jörgen Jonsson, ordförande för Svenska samernas riksförbund, första tiden efter Tjernobyl.

- Man kände sig totalt maktlös. För hela första årets produktion för vår del i Idre, de blev kasserade, de låg över gränsvärdet på 300 becquerel. Det var bara att blåmåla alltihop och gräva ner det, säger Jörgen Jonsson.

Också renskötaren Alf-Anders Emanuelsson i Rans sameby minns hur renarna kasserades första året.

- Första året var det absolut allt. Man var ju i upplösningstillstånd. Det var otroligt dystert.

Om vi nu efter trettio år summerar siffrorna från Sametinget är det 206 000, av nästan 2 miljoner, slaktade renar som kasserats på grund av det radioaktiva nedfallet efter Tjernobylkatastrofen 1986. Första året kasserades 73 000 renar. Det var nästan åttio procent av den totala renköttsproduktionen det året.

- Ja, det var ju totalstopp. Men vilken uppköpare ville betala några kronor för renkött som skulle kasseras, det var där vi åkte på andra smällen, säger Alf-Anders Emanuelsson.

Efter ett år höjdes gränsvärdet från 300 till 1500 becquerel per kilo renkött, vilket gjorde att betydligt färre renar kasserades. Jörgen Jonsson i Svenska samernas riksförbund tycker att myndigheterna hanterade situationen illa.

- Man borde ha satt det här gränsvärdet på förhand liksom, inte först skrämma upp folk. Och sedan året efteråt skulle man plötsligt motivera folk att äta köttet med ett gränsvärde på 1 500 becquerel, säger Jörgen Jonsson.

Skälet till att gränsvärdet höjdes var att Livsmedelsverkets matkorgsundersökningar efter olyckan visade att genomsnittssvensken bara fick i sig högst 30 Bq radioaktivt cesium per dag från livsmedel i handeln. Det skulle motsvara en stråldos som är mellan fem och tio gånger lägre än den maximala dosen från livsmedel under ett år.

- Jag tycker det här var oerhört klantigt av myndigheterna att man inte på förhand kunde fastställa en gräns och förutse den här typen av olyckor när man började satsa på kärnkraften.

Kasserades renar i onödan?

- Ja med tanke på hur det hanterades sedan så kasserades ju mycket ren i onödan första året.

Under årens lopp har antalet djur som kasserats sjunkit stadigt, dels beroende på att berörda samebyar har utfodrat renarna inför slakten, men också för att radioaktiviteten i markerna har minskat.

De senaste tio åren har det kasserats 50 djur eller fler tre säsonger, samtidigt som det inte kasserats något djur alls under två säsonger. Jörgen Jonsson igen.

- En majoritet av samebyarna idag kan ju producera renkött som gått på naturligt bete, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".