Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samiska funktionsnedsattas livssituation ska kartläggas även i Sverige

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 15.29
Doaibmahehttejuvvon sámiid árgabeaivi ruoŧas gártejuvvo
(1:48 min)
Rullstol och polishund. Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se
Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se

En norsk studie presenteras måndag 25 april och efter FN-kritik satsar även svenska regeringen på en studie på hur samer med funktionsnedsättning har det.

Det är Nordens välfärdscenter som ska genomföra studien livssituationen för samer med funktionsnedsättning och deras anhöriga i de samiska förvaltningskommunerna.

Samma center har redan ett projekt som initierades av norska regeringen 2013 och vars slutsatser offentliggörs på måndag. Den är gjord i Norge och pekar på att flera förhållanden som hindrar personer med samisk bakgrund och funktionsnedsättning från att få likvärdig välfärdsservice som övriga befolkningen.

Samhället erbjuder standardiserade tjänster som är anpassade till majoritetssamhällets behov. Det innebär bl.a. att fokus på diagnos och funktionsnedsättning överskuggar förståelsen för det kulturspecifika i samiskt tankesätt.

Föräldrar i Sverige idag som vi pratat med beskriver situationen som bra men problem finns med att hitta assistenter till funktionsnedsatta barn på mindre orter. Men även problem att få tillgodogöra sig den samiska kulturen då rengärden är svåra att ta sig till om man har problem med benen eller synen och behöver rullstol.

Det norska projektet initierat av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i Norge har en budget på en miljon norska i tre och ett halvt år och finansierar även en mindre kvalitativ studie som görs på Umeå Universitet av Margareta Uttjek Start för svensk studie.

Svenska regeringen kritiserades av FN för att inte ha tillräckligt med kunskap i området och därför görs nu den här studien berättar Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare hos Åsa Regnér vid socialdepartementet:

- Vi vet för lite om samer med funktionsnedsättning och därför vill vi ta reda på hur det ser ut för flickor och pojkar, kvinnor och män. Vi vill skaffa oss mer kunskap för att kunna sammanställa och bereda och se om regeringen behöver komma med förslag till förändringar eller agera på något sätt, säger Madeleine Harby Samuelsson.

Det blir Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman som får uppdraget att göra enkätstudien som ska riktas mot samer boende i förvaltningskommunerna. Resultatet ska vara klart till i höst. Det här är glädjande besked för Anna Dahlberg, samordnare och projektledare inom ämnesområdet Funktionshinder vid Nordens välfärdscenter

- Vi hade sökt pengarna men visste inte om det blev positivt eller negativt resultat. Det här är glädjande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".