Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lagrådet sågar skollagsförslag

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 04.58

Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om utökade möjligheter för skolor att ordna fjärrundervisning. Men statssekreterare Helene Öberg säger att lagändringen behövs och är efterfrågad.

Regeringens förslag går ut på att tillåta olika skolhuvudmän att köpa fjärrundervisning i modersmål av varandra. Bakgrunden är bristen på modersmålslärare, vilken blivit än mer påtaglig med den stora flyktingtillströmningen.

Men Lagrådet, som synat regeringens förslag, gör tummen ned. Det konstaterar att utredningstiden varit mycket kort, att förslaget saknar analys av viktiga delar och att remissinstanserna haft mycket kort svarstid. Det har med andra ord gått för fort.

Regeringens plan var att lägga fram en proposition den 28 april, så att de nya bestämmelserna gäller nästa läsår. Och från utbildningsdepartementet kommer inga signaler om att planeringen ändras.

-Vi har enormt många positiva remissinstanser och lagförslaget i sig är något Skolinspektionen och Sveriges Kommuner och Landsting har efterlyst. Det finns ett stort behov av en ändring av lagen, säger Helene Öberg, statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

TT:Så ni kommer inte att skjuta fram lagförslaget? 

-Vi är medvetna om hur efterlängtad lagändringen är, säger Helene Öberg.

Med fjärrundervisning menas

Att klassen/gruppen är samlad i skolan, och undervisas av en lärare via länk.

Så som skollagen är skriven i dag kan en lärare som fjärrundervisar bara verka inom den egna kommunen eller friskolehuvudmannen. Dess tjänster kan inte köpas av andra huvudmän.

Fjärrundervisning är tillåten i ett begränsat antal ämnen: modersmål, samiska i sameskolan, moderna språk och teckenspråk.

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".