Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#TjernobylSápmi

Håkan Jonsson: Diskriminerande hantering efter Tjernobyl

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 05.23
Håkan Jonsson: Tjernobyl drabbade också andra samer
(2:45 min)
Håkan Jonsson. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi

Även om Tjernobylkatastrofen drabbade större delen av den samiska befolkningen, så var det rennäringen som fick ersättning och det var också endast hos samebymedlemmar som man mätte becquerelhalten.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i Jakt- och fiskesamerna, menar att det här var diskriminerande, medan oppositionspolitikern Marita Stinnerbom i Guovssonásti har en annan förklaring. Såhär minns de Tjernobylolyckan.

- Man var rädd, vi var rädd och den övriga svenska befolkningen var rädd. Våra äldre var otroligt rädda för att äta renkött för att dom menade att det är farligt, säger Marita Stinnerbom.

- Eftersom det här drabbade allt levande så fick ju alla djur och fiskar och allting förhöjda becquerelvärden, så för mig innebar det att det blev högre värden på fisk bland annat, säger Håkan Jonsson.

När det gäller ersättningar till renskötseln efter Tjernobyl och kostnader för Sametingets tjernobylverksamhet är summan idag uppe i 646 miljoner. Dessutom utfördes helkroppsmätningar på samer knutna till samebyar i Dorotea, Arvidsjaur och Karesuando. Men Tjernobyl drabbade också andra samer och inte bara rennäringen, något som myndigheterna inte uppmärksammat, menar Håkan Jonsson.

- Det är ju naturligtvis ett spår som man från statens och myndigheters sida har gjort rent generellt i alla frågor, även inom det här med Tjernobyleffekterna, säger Håkan Jonsson.

Marita Stinnerbom i Guovssonásti vet inte vilket stöd samer utanför samebyarna fått, å andra sidan menar hon att samer i samebyarna inget fått annat stöd än det som är knutet till rennäringen.

- Eftersom det här stödet som riktades till rennäringen det är ju för att renkött ska bli ett godkänt livsmedel, så det är det stödet som vi egentligen har fått. Vi har inte fått andra typer av stöd, men jag vet ju att det gick ut en jakt- och fiskeersättning också, säger Marita Stinnerbom.

Men hur ser du på att det är just renskötare som mättes för bequerel och inte andra samer som kanske bor i områdena?

- Varför vi mättes för bequerel det var just för att vi äter så mycket renkött som innehöll mycket cesium, men även ortsbefolkningen har ju mätts med anledning av att de äter mycket älg och så vidare. Så man har inte bara en renskötande grupp utan man måste alltid ta kontrollgrupper bland övriga medborgare också, säger Marita Stinnerbom.

Men Håkan Jonsson tycker att det är precis såhär svenska staten och dess företrädare gjort i snart hundra år.

- Nä, men det är väl ganska typiskt vad svenska staten och dess företrädare har gjort efter 1928 års lag där man i princip sa att för att vara same, eller lapp som man kallade på den tiden, så skulle man ha renar. Dom flesta samer lever ju uppe i norr och lever på vilt och kött och fisk, så naturligtvis blev de också drabbade. Men där har man överhuvudtaget inte haft någon diskussion, så det här är naturligtvis en oerhörd diskriminering som pågått under lång tid, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".