Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargplan strider mot folkrätten enligt rättsprofessor

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 14.50
Mattias Åhrén: Det är folkrättsstridigt
(2:21 min)
Mattias Åhrén, Samerådets människorättsavdelning. Foto: Jörgen Heikki.
Mattias Åhrén, Samerådets människorättsavdelning. Foto: Jörgen Heikki.

Naturvårdsverkets femårsplan för att få in nytt blod i den skandinaviska vargstammen strider mot folkrätten - det säger rättsprofessorn Mattias Åhrén vid Universitetet i Tromsö.
Vargar i renhjordarna försvårar eller rent av omöjliggör den traditionella renskötseln och det strider mot internationella konventioner enligt Åhrén.

Naturvårdsverket har utformat en fem-årig plan på hur vargstammen ska få genetisk förstärkning österifrån, enligt förslaget i första hand via naturlig invandring medan flytt av vargar ska ses som en nödåtgärd.

Det här innebär att invandrande vargar måste tillåtas passera renskötselområdet enligt Naturvårdsverket, som föreslår att renägarna ska öka sin bevakning av renarna, om det krävs inhägna dem eller helt enkelt flytta renarna ifrån området där vargen finns.

-Renskötarna har rätt att bedriva renskötsel på ett sätt som är i enlighet med samiska traditioner - det är det som skyddas. Om man tvingas inhägna sina renar så kommer man bort från en traditionell renskötsel och då är det folkrättsstridigt, säger Mattias Åhrén, professor i samerätt, urfolksrätt och internationell rätt vid Universitet i Tromsö.

Sverige har internationella förpliktelser för att bevara de stora rovdjuren - men samtidigt har den svenska staten även internationella åtaganden för att skydda det samiska folket och renskötseln.

Dessa två intressen kolliderar ofta - men Mattias Åhrén menar att de folkrättsliga förpliktelserna väger tyngre.

Även rennäringens företrädare, Sametinget och de tre nordligaste länsstyrelserna har reagerat kraftigt på förslagen och kallar dem helt orealistiska.

Och Mattias Åhrén menar att förslaget inte skulle hålla i en internationell domstol.

- Skulle de genomföra sina förslag så har en Sverige en fällning i internationell domstol runt hörnet, säger Mattias Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".