Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Staare/ Östersund

Sametinget tvingades själv betala för konsert med Jon-Henrik Fjällgren

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.00
Samediggi šattai máksit 60 000 konseartta ovddas
(1:54 min)
Jon-Henrik Fjällgren
Jon-Henrik Fjällgren Foto: Jonas Ekströmer / TT

35 inbjudna gäster såg stjärnan jojka i 30 minuter. Sametinget tvingades själv betala 60 000 kronor efter att Tillväxtverket inte godkände kostnaden som en del av projektet att utveckla det samiska näringslivet.

Den 3 december 2014 höll Sametingets näringslivsavdelning i ett inspirationsseminarium efter att ha genomfört en förstudie för att utveckla samiska näringslivet. Artisten Jon-Henrik fjällgren var huvudnumret efter några föreläsningar om samiskt företagande.

Stjärnan åt upp en tiondel av den totala projektbudgeten på 620 000 kronor som EU, Tillväxtverket och Region Jämtland Härjedalen sponsrat med.

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Sjajn hävdar att de fått muntligt avtal om att det var okej. Men efter en granskning godkände inte Lars Lindström på Tillväxtverket den kostnaden.

 – Grunden är att det inte var projektrelaterat. Det vill säga att det för inte projektet framåt mot dess målsättning, säger Lindström.

 – Något muntligt avtal har inte jag kunnat hitta, säger han.

 – Det är beklagligt att vi inte fick igenom det. Det var ett viktigt event i slutet på projektet då vi skulle samla många av de som blivit intervjuade. För att slutligen berätta vad som kommit fram i förstudien, säger Lars-Ove Sjajn.

Han skrev i överklagan att artisten Jon-Henrik Fjällgren var extra viktig eftersom han är ett föredöme för samisk framgång i det kreativa och kulturella näringarna. Näringslivschefen på Sametinget menade att Fjällgren var ett dragplåster för att få så många deltagare som möjligt till seminariet.

Men han fick ge sig då Tillväxtverket fick rätt efter en prövning och Sametinget fick själv stå för konsertnotan på 60 000 kronor.

 – Ur kostnadseffektivitetssynpunkt var det också ett rätt stort belopp sett till totala budgeten för projektet. Så det var ett annat argument för att fälla det här, säger Lars Lindström på Tillväxtverket.

Lars-Ove Sjajn säger att av hundratalet inbjudna kom 35 personer och han menar idag att det var bra att få dit artisten Jon-Henrik Fjällgren för att visa på samisk framgång och för att dra mer folk, trots att bara 35 personer dök upp.

- Av dem som var där har jag fått höra att de var nöjda, säger Sjajn.

Men att skattepengar går till att hålla en konsert för 35 inbjudna. Vad säger du om det?

- Även om det blivit godkänt hade de ju varit skattepengar då också. Det är bara det att skattepengarna hade betalats ut via Tillväxtverket. Nu betalas det ut via Sametinget. Det blir ingen skillnad i finansieringen.

Ni skrev att Fjällgren skulle vara ett dragplåster. Hur kommer det sig att det var speciellt inbjudna som fick komma?

- Det var speciellt inbjudna utifrån de som hade varit med i studien och lite mer personer och organisationer. Från länsstyrelsen också för vi ville väcka ett intresse för samiskt näringsliv.

 Hade man inte kunnat bjuda in fler?

- Ja det kanske man hade kunna gjort.

Sameradion & SVT Sápmi fortsätter att granska Sametingets projekt om samisk näringslivsutveckling. Härnäst berättar vi om förstudien som Sametinget själv fick betala, och som sedan förkastades av politikerna.
Kontakta gärna vår reporter Lars-Ola Marakatt om du har mer information om det här eller andra saker du vill att vi ska granska på Sametinget.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".