Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sameradion & SVT Sápmi granskar

Sametingets förstudie underkändes av Sametingets styrelse

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 04.08
Sametingets plenum i Kiruna, okt-13. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
1 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
Lars-Ove Sjajn
2 av 2
Lars-Ove Sjajn vill inte kommentera styrelsens beslut. Foto: Lars-Ola Marakatt

Sametinget fick bakläxa efter granskning och tvingades själv bekosta en fjärdedel av en förstudie om samiskt näringsliv. Förstudien kostade totalt drygt 600.000 kronor och underkändes sedan av Sametingets styrelse - idag ligger den i papperskorgen.

Hösten 2014 genomfördes en förstudie om hur det samiska näringslivet skulle utvecklas.

I tre månader jobbade två projektanställda med förstudien Sametingets strategiska näringslivsutredning.

Allt skulle täckas av de 614.000 som kom från Tillväxtverket och Region Jämtland Härjedalen. Men 164.000 kronor, en fjärdedel av kostnaderna underkändes efter en granskning. Bland annat konserten med Jon-Henrik Fjällgren. Men även lokalkostnader, telefonkostnader, konsulttjänster och löner som betalades efter projekttidens slut underkändes i granskningen.

En av kostnaderna, 11.900 kronor, handlade om själva ansökan som lagts på konsulter.

 – Att skriva själva EU-ansökan är en kostnad som projektet inte får bära. Det får man stå för själva, säger Lars Lindström på Tillväxtverket som gjorde granskningen.

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Sjajn överklagade bland annat det här beslutet men utan resultat.

- Det är inte ovanligt. Vi är själva i den situationen som Tillväxtverket när det gäller landsbygdsprogrammet. Det är väldigt många projekt givetvis som får icke godkänt, säger Sjajn som först inte vill erkänna att så stor del av kostnaderna underkändes. Han menar att 70 000 kom att belasta Sametinget.

Men det var ju 164 000 som inte godkändes av Tillväxtverket?

- Jo men då hade vi tagit med indirekta kostnader som vi egentligen inte haft några kostnader för så det faller bort. Sammanlagt är det netto 70 000 som de underkände, säger Lars-Ove Sjajn.

Historien slutar dock inte där. För under förra sommaren hamnade nämligen 600.000 kronorsförstudien på Sametingets styrelses bord. Styrelseordförande Håkan Jonsson kände inte alls till att den genomförts och underkände den helt.

 – Vår bedömning var att materialet var väldigt färgat, säger styrelseordförande Håkan Jonsson

Hur menar du då?

 – Man hade pekat ut vilka som skulle ha medel att jobba vidare med i vissa näringspolitiska frågor. Man hade nämnt både organisationer och föreningar som skulle driva och vissa personer var nämnda som skulle genomföra det framtida arbetet. Det kunde vi naturligtvis inte acceptera. Vi hade förväntat oss ett material som övergripande talade om hur vi skulle jobba framåt i näringslivsfrågor

Vad har hänt med förstudien?

- Vi från Sametingets styrelse förkastade det helt, det här materialet ska inte ha Sametingets logotyp, det är inget som Sametinget ska använda i något avseende. Det är inget vi från Sametingets sida jobbar vidare med.

Hur ser du på att den kostade över 600 000 och stora delar av kostnaderna underkändes av Tillväxtverket?

- Vi från Sametingets styrelses sida fick kännedom om det här sent, då var arbetet redan genomfört. När vi hanterade det här insåg vi att det fanns brister i hur man hanterat arbetet vilket har lett till att Sametinget gemensamt har en helt ny strategi hur man jobbar då man får medel till att genomföra sådana här utredningar. I framtiden kommer det här inte upprepas.

Lars-Ove Sjajn är fåordig om styrelsens ställningstagande.

– Jag har väl inget att säga om det.

Här gör ni ett jobb och vill utveckla det samiska näringslivet och Sametingets styrelse vänder er ryggen. Vad tror du vanliga företagare tänker?

 – Jag kan inte svara på det. Styrelsen har beslutat att inte ställa sig bakom den här förstudien, jag vill inte gå in i några spekulationer om det. Det är styrelsens beslut och det får vi anpassa oss till, säger Lars-Ove Sjajn.

Sameradion & SVT Sápmis granskning av Sametingets näringslivsprojekt fortsätter. Härnäst hör vi om utredarna som föreslog pengar till sig själva, vilket också var deras uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".