Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elva samebyar har fått hjälmdispens

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 16.38
Nils-Gustav Blind tar på hjälm inför skoterkörningen. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Nils-Gustav Blind tar på hjälm inför skoterkörningen. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Transportstyrelsen har beviljat elva samebyar hjälmdispenser, dispenserna är personliga för renskötare i direkt samband med renskötselarbete.

Det är elva samebyar som till i dag har fått dispenser för hjälmanvändning på snöskoter i direkt samband med renskötselarbete.

Till den 30 juni 2017 är dispenserna giltiga. Per Ekström, utredare på Transportstyrelsen berättar att de fortlöpande handlägger även de ansökningar från andra samebyar, några är på väg att bli färdiga.

– Vi har fått be om komplimenterande uppgifter från några samebyar, som personnummer på dem de ansökt dispens för, berättar Per Ekström

Transportstyrelsen ser fortfarande över föreskrifterna för lagen om hjälmtvång på terrängfordon.
Benny Jonsson, ordförande för Idre nya sameby, har inte hunnit få beslutet än, men blir glad när han hör att de beviljats dispens.  

– Man får hoppas att dom ändrar på riktigt nu, att de ser över föreskrifterna och beslutar om permanent undantag för renskötseln, säger Benny Jonsson.

Det är samebyar i hela renskötselområdet som beviljats dispens för hjälmanvändning. Dispensen gäller för de personer som samebyarna ansökt om dispens för, och gäller i direkt samband med renskötselarbete.
Transportstyrelsen har fått 26 ansökningar från samebyar om dispens för hjälmanvändning, och elva av dem har fått sina beslut.

– En sak är om man kör på led, men vi kör offroad hela tiden och har man en tung hjälm ger det större påfrestningar på nacken. Jag är rädd det kan ge arbetsskador i förlängningen, säger Benny Jonsson, om varför hans sameby ansökt om dispens.


Dessa samebyar har fått dispens för användning va hjälm: 
Könkämä, Lainiovuoma, Sarivuoma, Laevas, Baste, Gällivare Skogssameby, Tuorpon, Udtja, Svaipa, Umbyn, Idre. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".