Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Fäbodtjärn kan bli nytt gruvområde

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 07.11
Bengt Ljung: Fyndigheten är en av dom bästa man funnit i Sverige på många år
(2:28 min)
Bengt Ljung VD för Botnia Exploratin
Bengt Ljung vid fyndigheten Vargbäcken. också i Vindelgransele. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio

Botnia Exploration Holding AB har ansökt om bearbetningskoncession av området Fäbodtjärn i Västerbottens län där höga halter av guld påträffats.

Volymen är relativt liten varför en eventuell framtida gruva skall göras med underjordsdrift i syfte att minimera avtrycken i miljön och inte utgöra hinder för rennäringen, det säger VD för Botnia Exploration Holding AB Bengt Ljung.

- Fäbodtjärnsfyndigheten är en av dom bästa skulle jag tro som man har funnit i Sverige på många år just i Guldhalt, säger Bengt Ljung.

Redan i juni 2015 ansökte Botnia Exploration Holding AB om bearbetningskoncession i Fäbodtjärn i Västerbottens län men när en rennäringsanalys gjordes tillsammans med Rans sameby som har höst och vinterbete där, bestämde man att den nu planerade verksamheten kommer endast att omfatta malmbrytning under jord, transport av den producerade malmen till anrikningsverk på annan ort samt deponering av gråberg på plats.

Bengt Ljung säger att man kommer att bryta ca 50 000 ton om året och det finns möjligheter att göra det på ett lönsamt sätt men med så litet fotavtryck i miljön som möjligt, Ljung säger att störningen från en underjords gruva är minimal.

- Vi måste se till vår egen verksamhet och göra den så försiktig som möjligt och i samråd och samverkan med samebyn så att det blir på ett bra sätt, det är väl så att rennäringen måste väl på samma sätt som vi andra,det är ju en samverkan hela tiden mellan olika intresseorganisationer. Säger Bengt Ljung.

Bengt ljung säger att det samarbetet som Botnia Exporation Holding ab och Rans sameby hittills har haft har varit väldigt bra och han ser inte annat än att man löser detta på ett bra sätt med samförstånd mellan dom.

Rans sameby har uttryckt i rennäringsanalysen oron över det som händer sedan en gruva etableras, att gruvan blir större än det var tänkt och tar mer mark i anspråk och ljug säger att deras tanke är att man kommer i framtiden kunna använda sig av samma nedgång.

Ordföranden i Rans sameby Göran Jonsson säger att en gruva är en konkurrerande markanvändning och man vet inte hur mycket störningar det kommer att bli och hur stora utrymmen som kommer att tas i anspråk. Området ligger i en del av Rans sameby flyttleder och Jonsson säger att där kan det bli tvärstopp för renflytten och han är orolig för framtiden

- Det är inte bara det hållet i gruvan som ligger i vågskålen, utan det är många undersöknings tillstånd runt om kring där och då är det frågan om konsekvenserna av den samlade delen, säger Göran Jonsson ordförande i Rans sameby.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".