Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Talma sameby till domstol med renskötselkonventionen

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 16.00
Karl Larsson: Det handlar om principiella frågor
(1:19 min)
Stockholms tingsrätt.
1 av 2
Stockholms tingsrätt. Foto: Maja Suslin/TT
Lars-Jon Allas Foto: Inga Marja Steinfjell
2 av 2
Lars-Jon Allas Foto: Inga Marja Steinfjell

Talma sameby går till domstol med den svensk-norska renbeteskonventionen. En seger för samebyn tvingar staterna att helt göra om konventionen menar samebyns advokat Karl Larsson.

Stockholms tingsrätt har idag stämplat in en stämningsansökan där Talma sameby hävdar att svenska staten har kränkt samebyns civila rättigheter i samband med en tillfällig renbeteskonvention mellan Sverige och Norge under åren 2002 till 2005.

Under den tiden uppläts en del av Talmas renbetesmarker till ett renbetesdistrikt från Norge.

Talma kräver nu 1,2 miljoner kronor plus ränta i skadestånd från svenska staten.

Men frågan handlar om betydligt mer än själva skadeståndet, säger advokaten Karl Larsson.

- Det handlar om principiella frågor. Får staten agera som de gjort? Får de upplåta samiska områden utan att be om tillstånd från samebyarna?, säger Karl Larsson.

Den svensk-norska renbeteskonventionen löpte ut 2002 men förlängdes med en tillfällig lag fram till 2005.

Konventionen reglerade det gränsöverskridandet renbetet men Talma sameby hävdar att svenska staten mellan 2002 och 2005 upplåtit samebyns marker till ett norskt renbetesdistrikt utan tillstånd från Talma.

Samebyn har efter en förlikning med staten fått närmare tio miljoner kronor i ersättning för den ekonomiska skada detta inneburit - men någon ersättning för själva rättighetskränkningen har samebyn inte fått.

Nu gör samebyn en enskild stämningansökan på 1,2 miljoner kronor - men samebyns advokat Karl Larsson menar att domstolen i princip måste ta ställning till hela konventionens giltighet.

- Om Talma sameby skulle vinna så är det min uppfattning att den nuvarande konventionen inte kan genomföras. Då måste konventionen göras om och staten måste inse att man inte kan ta mark utan tillstånd från de berörda, säger Karl Larsson.

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".