Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eurovision Song Contest

Hård kritik mot att samiska flaggan förbjuds

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 15.32
Aile Javo: Vore en ära att få hedra henne med samiska flaggan
(2:06 min)
Agnete med samisk flagga
Samiska artisten Agnete Johnsen representerar Norge i Eurovision Song Contest i år. Här poserar hon med den samiska flaggan efter vinsten i norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. När Eurovision Song Contest avgörs i Stockholm om ett par veckor får hennes fans på plats inte vifta med samisk flagga. Foto: Kenneth Hætta / Sameradion & SVT Sápmi

Kritiken växer mot beslutet att den samiska flaggan inte tillåts på Eurovision Song Contest. Från Samerådets sida uttrycks förvåning och besvikelse. Även Feministiskt initiativ reagerar och menar att förbudet är att blunda för förtrycket.

- Jag är förvånad, det är ett märkligt beslut och vi är självklart också besvikna, säger Samerådets ordförande Aile Javo.

Även Feministiskt initiativ reagerar mot beslutet.

- Den samiska flaggan har enat och stärkt människor i sin fortsatta kamp för upprättelse. Att förbjuda den samiska flaggan är att blunda för förtrycket, säger Sissela Nordling Blanco (Fi) i ett pressmeddelande.

Flaggor från alla 42 deltagande länder och flaggor från länder som är medlemmar i FN tillåts under Eurovision Song contest.

Den samiska flaggan uppfyller inte kraven och får därför inte medtas till Eurovision song contest. Det menar Paul Jordan, kommunikationschef för Eurovision Song Contest.

En bidragande faktor till beslutet är att det har medtagits plakat och flaggor med politiska budskap till tidigare tävlingar. 

 – De enda undantagen vad gäller flaggor är EU:s flagga som symboliserar gemenskap och regnbågsflaggan som är alla människor flagga, säger Paul Jordan.

Han kan dock inte svara på vad som skulle hända om den samiska flaggan togs med till Eurovision song contest.

Feministiskt initiativ menar att beslutet att förbjuda alternativt beslagta flaggor strider mot de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten.

"Så länge en flagga inte uppmanar till hets mot folkgrupp eller strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter borde den vara tillåten", skriver Fi i ett pressmeddelande. 

 – Flaggor har alltid varit en viktig symbol för urfolk och nationella minoriteter. Den samiska flaggan har enat och stärkt människor i sin fortsatta kamp för upprättelse. Att förbjuda den samiska flaggan är att blunda för förtrycket, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter.

Aile Javo tror dock att det är försent att göra någonting från Samerådets sida för att påverka saken inför årets Eurovision Song Contest. Och hon tycker det är synd att den samiska flaggan inte tillåts i publikhavet under tävlingen.

 – Vi har en duktig same med i finalen och självklart skulle det varit en stor ära att hedra henne med den samiska flaggan, säger Aile Javo.

Frågan om flaggans vara eller inte på Eurovision Song Contest väcker också stort engagemang bland folk. På Sameradion & SVT Sápmis sociala medier-sidor stömmar kommentarerna in, och i princip alla upprörs över att samiska flaggan inte tillåts. 

Fakta om samiska flaggan

Flaggan godkändes av Nordiska samekonferensen i Åre den 15 augusti 1986. 

Astrid Båhl från Skibotn i Norge har formgivit flaggan.

Cirkeln på flaggan symboliserar både solen och månen.

Flaggans färger står för viktiga överlevnadselement för samerna.
Grön för landet Sápmi och dess växter och natur.
Blå för vattnet.
Röd för elden – för värme och kärlek.
Gul för solen, som står för långsiktigt liv.

11 stycken samiska flaggdagar

 • 6 februari - Samernas nationaldag
 • 2 mars - Det ombildade Sametinget i Finland invigdes den 2 mars 1996
 • 25 mars - Marie bebådelsedag, en traditionell samisk högtidsdag
 • Midsommardagen
 • 9 augusti - FN:s internationella urfolksdag
 • 15 augusti - Samiska flaggan godkändes den 15 augusti 1986
 • 18 augusti - Samerådet grundades den 18 augusti 1956
 • 26 augusti - Sametinget i Sverige invigdes den 26 augusti 1993
 • 9 oktober - Sametinget i Norge invigdes den 9 oktober 1989
 • 9 november -Delegationen för sameärenden i Finland invigdes den 9 november 1973
 • 15 november - Isak Sabas födelsedag
 • 29 november - Elsa Laula Renbergs födelsedag

(Källa: www.samer.se / www.sametinget.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".