Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Genéve

Sverige granskas återigen för sin samepolitik

Publicerat torsdag 5 maj 2016 kl 04.06
Förenta Nationernas kontor i Genève. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion
Förenta Nationerna i Genève. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion

Sverige är återigen kallat till ett FN-förhör i Genéve för att bland annat redogöra för sin samepolitik.
Förhöret sker i början av juni – och FN har i förhand bett Sverige att svara på en rad frågor som berör samiska rättigheter.

Det är FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som den här gången granskar Sverige.

Kommittén består av 18 oberoende experter som vart femte år granskar de stater som ratificerat FN:s konvention på området.

Kommittén har som ett led i granskningen ställt en rad frågor till Sverige – flera av dem berör samiska rättigheter.

Kommittén vill bland annat uppdateras hur det går med den nordiska samekonventionen och lagstiftningen kring en förbättrad konsultationsordning mellan Sametinget och regeringen.

Kommittén vill också veta hur Sverige tänkt stärka Sametingets självbestämmande.

När det gäller landrättigheter frågar sig kommittén hur Sverige tänkt genomföra förslagen från gränsdragningskommissionen 2006, som handlade om att identifiera renskötselns yttre gräns.

Kommittén undrar även vad Sverige tänkt sig när det gäller att lätta på bevisbördan för samebyar i sedvaneprocesser.

Kommittén vill också veta hur samernas rättigheter beaktas när det gäller gruvverksamhet inom traditionella samiska marker.

Till sist ställer kommittén även frågor om samiska och andra nationella minoriteters möjligheter till modersmålsundervisning, samt vilka andra åtgärder staten vidtagit för att stärka det samiska språket.

Sverige har i en rapport svarat att den nordiska samekonventionen som är under förhandling är det viktigaste instrumentet för att stärka samernas sociala, kulturella och ekonomiska rättigheter.

Sverige poängterar också regeringen vill stärka dialogen med Sametinget samt att Sametinget fått en utökad budget.

Staten lyfter i sin rapport fram att både Sametinget och berörda samebyar hörs innan några verksamheter tillåts inom det samiska området.

När det gäller gränsdragningskommissionens slutsatser menar staten att dess slutrapport är ett utmärkt dokument för framtida rättsprocesser – men den har samtidigt fått till följd att inga nya rättsprocesser uppstått.

Staten har inte heller några planer på att ändra bevisbördan för samebyar.

I fråga om språkliga rättigheter skriver staten i sin rapport till FN att nationella minoriteter har starkare rätt till modersmålsundervisning än andra barn – staten påpekar också att sametinget för första gången fått ett ökat kulturanslag.

Regeringen ska i nästa vecka informera civilsamhället och Sametinget om det kommande förhöret – och dessa kan även skicka in egna skuggrapporter till FN.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".