Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
New York

Rekorddeltagande på årets urfolksforum

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 04.31
Josefina Lundgren Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget på plats på FN i New York
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget på plats på FN i New York Foto: Jenny Israelsson Skoglund/Sameradion & SVT Sápmi
FN byggnaden New York Foto:Jenny Israelsson Skoglund
2 av 2
FN i New York Foto: Jenny Israelsson Skoglund

Över två tusen urfolksrepresentanter och företrädare för FN:s medlemsstater deltar under FN:s permanenta forum för urfolksfrågors årliga möte.

När permanent forum har möte för 15:e gången är det huvudtemat konflikter, fred och konfliktlösning. 

- Vi lever tack och lov i fred men för den sakens skull betyder det inte att vi lever konfliktfritt, det är bara att titta på Gallok till exempel och andra gruvtillstånd, säger Josefina Lundgren Skerk, vice styrelse ordförande i Sametinget.

Under måndag invigs forumet med både andliga ceremonier och politiska tal. Bland annat kommer Kanadas finansminister Jody Wilson-Raybould prata under öppningen som hålls i FN:s generalförsamlings stora plenisal. På eftermiddagen startar diskussionerna med att gå igenom hur det har gått med rekommendationerna från förra årets forum. Språk-revitalisering och frågan om hur FN:s urfolksdeklaration följs är andra saker som också står på dagordningen.

Men förutom de politiska sittningarna handlar Permanent forum också om nätverkande.

- Det som vi framför allt hoppas på är att förbättra dialogen som vi har både med andra urfolk och den svenska delegationen. Målet är att komma framåt med liknande avtal som det norska Sametinget har med staten, som slår fast hur deltagandet för Sametinget ska se ut kommande i år i samtliga FN konferenser, säger Lundgren Skerk.

Hur vill ni att det ska se ut?

- Vi tycker att det verkar vara en relativt god ordning på den norska sidan av Sápmi och strävar efter något liknande, att det finns skrivet hur våra deltagande ser ut i de konferenser som vi tycker är intressanta och att vi kan jobba för att få ett stöd för att få vara med på sådana här arenor i framtiden, säger Josefina Lundgren Skerk.

Från Sametinget i Sverige finns förutom Josefina Lundgren Skerk också styrelseordförande Håkan Jonsson och Sametingets kanslichef på plats i New York under mötets tre första dagar.

Norska Sametinget representeras bland annat av presidenten Aili Keskitalo, Runar Myrnes Balto, politisk rådgivare och Sametingsdirektören Rune Fjellheim. Den som företräder Sametinget i Finland är andra vice styrelseordförande Tuomas Aslak Juuso.

Samerådets företrädare på Permanent forum är Lars Anders Baer, Rosa Maren Magga, Aila Biret Selfors och Anja Márjá Nystø Keskitalo.

Sverige har i år valt att skicka Per Olsson Fridh, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att vara med på forumet under de första dagarna. Norge representeras av Anne Karin Olli, statssekreterare med speciellt ansvar för samiska frågor hos kommunal- och moderniseringsminister Jan Tore Sanner, hon är på plats de första mötesdagarna.

Kanske är det första gången som en samisk artist uppträder under forumets uppskattade kulturkväll på tisdagen. Rapparen Slincraze är en av två artister på scenen. Artic superstar - dokumentären om Nils Rune Utsi aka Slincraze är också är ett av många sidoevenemang under forumet. Också det nordiska kulturcentret Scandinavian House i New York visar filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".