Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sameby hoppas på att gruvbolaget gör upp med intrångsersättning

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 05.45
Ingemar Israelsson: En gruva är ju alltid stora frågetecken
(1:48 min)

Gruvbolaget Björkdalsgruvan AB vill utöka sin verksamhet i Skellefteå kommun och har nu ansökt om tillstånd för gruvbrytning i området Häbbefors, från rennäringshåll kommer nu krav om intrångsersättning.

Gruvbolagets VD säger att man skall jobba för att konsekvenserna minimeras för rennäringen.

- Tanken är att vi förhoppningsvis skall vara kvar och fortsätta gruvverksamheten i många år till och det gör att man då skal minimera effekterna ock konsekvenserna för rennäringen, säger Agne Ahlenius.

Björkdalsgruvan är belägen i Skellefteå kommun som nu ansöker om utökad bearbetningskoncession för Häbbefors, där man har i avsikt att ha en underjordsgruva, ansökan gäller fyndighet av guld Agne Ahlenius platschef på Björkdalsgruvan säger att i och med att man begärt en koncessions utvidgning och har ingen som helst påverkan ovan jord så har man inte haft speciellt samråd med Svaipa sameby som har vinterbetesmarker där, med hänsyn till detta, men han säger att några möten har hållits med Svaipa sameby och just nu håller man på att göra en rennärings analys

- Vad som har skett är att vi har förlorat en hel del renbetesmarker där, det har varit fina marker just där gruvan är anlagd med berg som har väldigt mycket renlav på, dom är borta nu och vi vill ha ersättning och kompensation för den förlust som har skett utav renbetesmark, säger säger Ingemar Israelsson ordförande i svaipa sameby.

Agne Ahlenius säger att man nu håller på ta fram en rennärings analys för att på nått vis bättre förstå hur man tillsammans kan samarbeta och samverka för att hitta en harmoni mellan rennäringen och gruvnäringen.

Ordförande i Svaipa sameby Ingemar Israelsson säger att samebyn hoppas att gruvföretaget gör upp med samebyn om intrånget i och med en utvidgning av sin koncessions ansökan.

- När det rör sig om en gruva är ju alltid stora frågetecken och besvärligt för en sameby, säger Ingemar Israelsson ordförande i Svaipa sameby.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".