Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bidragsberoendet hindrar självständigheten

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 17.00
Kalaallit Nunaats huvudstad Nuuk.
1 av 2
Kalaallit Nunaats huvudstad Nuuk. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Den grönländske antropologen och forskaren, Klaus Georg Hansen, anser att Grönland fortfarande är en dansk koloni, trots flera år av självstyre.
2 av 2
Den grönländske antropologen och forskaren, Klaus Georg Hansen, anser att Grönland fortfarande är en dansk koloni, trots flera år av självstyre. Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi

Trots att Grönland  närmat sig självständighet i flera steg, senast med eget självstyre från 2009, så är steget till frigörelse långt.

- Grönland är fortfarande en koloni, säger Klaus Georg Hansen, antropolog och forskare på Grönland.

Hansen, som färdigställt en avhandling med fokus på grönländsk demokratiprocess hävdar att det är flera faktorer som påverkar den fortsatta beroendeställningen gentemot Danmark.

-Främst handlar det om ett ekonomiskt beroende. Danmark bidrar med fyra miljarder svenska kronor årligen till Grönland. Bidraget är en förutsättning för en hållbar grönländsk ekonomi, säger Hansen.

Enligt Klaus Hansen bidrar också koloniala strukturtänkanden och förhållningssätt starkt till den tröga självständighetsprocessen i praktiken. Grönland har varit en dansk koloni i närmare 200 år.

-Danmark har sett sig själva som den civiliserade parten. De ska hjälpa Grönland. Samtidigt har grönländarnas självförtroende ändrat sig radikalt men det ser inte danskarna, hävdar Hansen.

Vid övergången till självstyre, 2009, fick den lokala grönländska regeringen, selvstyret, successivt ta över ansvar för i stort sett alla statliga ansvarsområden.Danmark behöll dock kontrollen över utrikespolitik, försvar och penningpolitik.  

 Kravet på självständighet har bemötts med motkrav från dansk sida.  Det danska bidraget på runt 4 miljarder svenska kronor minskar gradvis i takt med att Grönlands ekonomi stärks. Genom ökade intäkter från utvinning av naturresurser föreslås Grönland stärka sin ekonomi. Danmark har tidigare hävdat att en förutsättning för grönländsk självständighet är en stärkt egen ekonomi.

 

Grönländsk självständighetsprocess i korthet: 

1814 - blev dansk koloni. 

1953-  blev en del av riksgemenskapen enligt dansk grundlag.

1973 -  anslöts till Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) som en (då icke självstyrande) del av Danmark. Majoriteten av den grönländska befolkningen röstade i en folkomröstning mot en dansk anslutning till EEG.

1979 - Grönland beviljades hjemmestyre (hemstyre) av Danmark. Ett begränsat självstyre infördes.

1982 - en ny folkomröstning där majoriteten av befolkningen röstade för att Grönland skulle dra sig ur EEG.

1985 - Grönland drog sig ur EEG.

2008 – en grönländsk majoritet röstar vid en folkomröstning för utökat självstyre. 

2009 – Selvstyre (självstyre) införs. Mer makt från det danska statsskicket överförs till den lokala grönländska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".