Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika

Ett förtvivlat läge för Grönland

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 17.00
Sameradion & SVT Sápmis reporter Maria Dahlgren i Grönlands huvudstad Nuuk.
Sameradion & SVT Sápmis reporter Maria Dahlgren i Grönlands huvudstad Nuuk. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli, Sameradion & SVT Sápmi

SVT Oddasat:s team besökte Grönland och har i en serie reportage visat ett Grönland med fokus på människorna och deras livssituation. Men Grönlands framtid hänger i mångt och mycket på de enorma råvaror och resurser som finns.

Utvinning av råvaror har blivit en överlevnadsfråga. Det är en förutsättning för självständighet och samtidigt en lösning på den höga arbetslösheten. Men till ett alldeles för högt pris, anser många.

Grönland är inte bara världens största ö, den är extremt lite befolkad  och marken kryllar av mineraler. I havsbotten utanför finns olja och gas. 

Grönland lockar till sig investerare med guld i sinnet. Utländska gruvbolag och oljebolag har stora planer. 

Planer på en urangruva är ett omdiskuterat och hett ämne. Men här finns också andra aktuella projekt med andra råvaror som lockar. Långt mer än 100 licenser har tilldelats bolag för att prospektera, undersöka och kanske utvinna i framtiden.

Många grönländare ställer sitt hopp till framtida gruv- och oljefyndigheter. Medan många andra ser utvinningen som ett stort hot mot ursprunglig grönländsk identitet.

Även om många grönländare gör starkt motstånd, exempel finns på  motstånd som aktivt lyckats fälla långt framskridna gruvplaner, så ställer sig många andra positiva till nya gruvor och oljekällor. 

Orsaken till det handlar såklart om arbetstillfällen. Ett starkt argument, oavsett om det fälls på Grönland eller i Sverige. Det har historien visat och visar.

Grönland har en genomsnittlig arbetslöshet på nära 10 procent. Samtidigt krymper traditionella näringar som jakt- och fiske drastiskt. 

90 procent av Grönlands exportvara är fisk. En näring som är hotad genom bland annat utfiskning av haven.

Det är ett förtvivlat läge för Grönland. Dessutom lever man med en metaforisk kniv på strupen. Den av många grönländare önskade självständigheten, hänger nämligen också i förlängningen på utvinning. 

I samband med att självstyret infördes som en del av självständighetsprocessen så slog den danska staten fast att om Grönland får inkomster av utvinningen så ska hälften av dessa användas till att minska det danska ekonomiska bidraget på runt 4 miljarder svenska kronor per år. När grönländarna själva klarar av att betala hela beloppet inleds förhandlingarna om självständighet.

Hoppet sätts alltså till utvinning av olja och gas för att mildra det danska inflytandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".