Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Inte sett någon minskning av röding"

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 16.21
1 av 3
Jan Åker Johnsson och Gösta Bergkvist.
2 av 3
Jan Åker Johnsson och Gösta Bergkvist Foto: Marit Kuhmunen Blom, Sameradion & SVT Sápmi
Exempel från WWF:s fiskguid
3 av 3
Exempel från WWF:s fiskguid Foto: SVT

Jan Åke Johnsson är en flitig husbehovsfiskare och kommer fortsätta äta röding även om Världsnaturfonden WWF rödlistat den vildfångade rödingen.

Jan Åke Johnsson är en flitig fiskare. Han och grannen Gösta Bergkvist i Jänsmässholmen, Jämtland diskuterar Världsnaturfondens fiskguide, där den vildfångade rödingen och öringen är rödlistade och därför rekommenderas att inte ätas. 

-- Jag har aldrig sett någon minskning av röding eller öring i våra sjöar i alla fall, säger Gösta Bergkvist, från Jänsmässholmen. 

Världsnaturfonden har i tio år gett ut en fiskguide där man ger rekommendationer om vilka fiskar man inte ska köpa, för att det ska vara ett hållbart fiske.

Fiskguiden är delad i tre listor, där de fiskar på den gröna listan är okej att äta. De fiskar på den gula listan ska man vara aktsam med. Och fiskarna på den röda listan ska man helst undvika. Det är på den röda listan som den vildfångade rödingen och öringen är listad. 

Skälet till det är bland annat att Vätternrödningen har minskat de senaste åren. Inger Näslund, Världsnaturfondens fiskeexpert säger att de inte vet hur det är i mindre insjöar, men att de har gjort en generell bedömning och därför rödlistat all vildfångad röding.

Jan Åke Johnsson kommer ändå att fortsätta fiska röding.

-- Det är en hörnsten i kosthållningen. Det är fjällfisk, man äter ju ganska mycket fisk särskilt sommartid, då får man ju äta den färsk. Jag kommer nog fortsätta äta, säger Jan Åke Johnsson.

I renbetesfjällen är det bara medlemmar i samebyarna som får lägga nät, men några av sjöarna är upplåtna för sportfiske. Gösta Bergkvist tycker de har förvaltat fisket bra.

-- Det är väldigt viktigt hur man fiskar och hur sjöarna ser ut. Man kan inte vräka ut en massa nät i grunda sjöar och små sjöar, för det påverkar ju fiskbeståndet. Vi har vår fiskevård som vi lärde oss från när vi har vuxit upp, som går från generation till generation för att behålla ett bra fiske i våra fjällsjöar, säger Gösta Bergkvist.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".