Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ubmeje

Vinnarlávvu inbjuder till egna tolkningar

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 11.44
Vinnar lavvun
1 av 2
Johan Sandberg Mcguinnes vinnarlavvu. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
vinnarlavvu med de andra bidragen.
2 av 2
Johan Sandberg Mcguinnes vinnarlavvu med de andra bidragen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Johan Sandberg McGuinne vann Tráhppies designtävling i målning av en lávvu. Juryn menade att bidraget inbjuder till betraktarens egna tolkningar.

Som ett led i att lyfta samiska konstnärer har Umeå sameförening bjudit in till tävling om att designa och måla en tältduk.

Av de inlämnade bidragen har Johan Sandberg McGuinnes valts ut som den tältkåta som ska designas och stå uppställd utanför det samiska kulturhuset och locka eventuella besökares nyfikenhet.

Juryns motivering är att kåtan är intressant ur flera vinklar. Att betraktaren tillåts göra egna tolkningar. Att den är häftig och intressant, eftersom den är skissartad och lite graffitaktig, och att den har ett fritt uttryckssätt som inte är symetriskt utan har en fri form. Dessutom tycker juryn den har en tilltalande färgsättning som kommer att synas från flera håll.

Förutom äran och 30 000 kronor kommer hans design upp på en verklig tältkåta under ett publikt event den 6 juni utanför det samiska kulturhuset i Umeå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".