Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska samisk forskning stärkas i Norden

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 05.33
Anna-Lill Drugge: Det sitter forskare överallt som jobbar med samiska frågor
(1:58 min)
Anna-Lill Drugge
Anna-Lill Drugge Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

För att stärka samisk forskning på nordisk nivå utreds en nordisk samisk forskarskola. Tanken är att hitta metoder för att underlätta samverkan mellan doktorander från olika länder och institiutioner.

Historikern Anna-Lill Drugge, på Centrum för samisk forskning i Umeå, som är en av utredarna, tycker att det skulle ha stor betydelse för samisk forskning.

- Att etablera en samisk forskarskola eller ett samarbete för forskarstuderande skulle gör att man fick en betydligt större inblick i fältet och också kunna ta nytta av den kompetens som finns runtom i Sápmi, säger Anna-Lill Drugge.

Idag är det många doktorander som arbetar med samiska frågor, men som är utspridda på olika institutioner i de nordiska länderna.

På svensk sida finns sedan 2011 NorrSam, ett nätverk med en samlande och stöttande funktion för forskning kring samiska frågor, men något liknande finns inte i vare sig Norge eller Finland.

Tillsammans med forskare från Tromsö, Kautokeino, Uleåborg, Rovaniemi och Stockholm, utreder nu Anna-Lill Drugge, som företräder Cesam/språkstudier och Norrsam, möjligheter och behovet av en nordisk samisk forskarskola.

- Det sitter forskare överallt som jobbar med samiska frågor men ibland är inte samordningen mellan de olika institutionerna särskilt stor, så ibland kan det vara så att man jobbar med liknande frågor utan att ha särskilt mycket kontakt över nationsgränserna.

Utredningen finansieras av Norges forskningsråd och det som det ligger närmast till hands för utredningsgruppen, är att föreslå är en årligt återkommande kursverksamhet där doktorander från de nordiska länderna erbjuds delta. Det här ska skapa möjligheter för samarbeten, kompetensutveckling och vetenskapliga diskussioner för att stärka framtidens forskare inom fältet. Anna-Lill Drugge igen.

- Förhoppningen är att vi ska etablera någon typ av samarbete där doktorander har möjlighet att knyta kontakter över landsgränser som kan stärka deras egen självförtroende som forskare, som också kan stärka det samiska ämnesområdet och i förlängningen då komma till bättre nytta för det samiska folket, säger Anna-Lill Drugge, på Centrum för samisk forskning i Umeå.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".