Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renägare kräver hundförbud under kalvningstid

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 04.48
Mattias Labba: Renarna for åt alla håll och min far hade tårar i ögonen
(2:09 min)
Mattias Labba
1 av 2
Mattias Labba är uppgiven inför problemen som ökar. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Saarivuoma Anjavasdalen
2 av 2
Hittills har renägare på många håll krävt skoterförbudsområden i fjällvärlden för att renar inte ska störas nu under kalvningstiden. Nu kräver renskötare förbud mot hundkörning. Foto: Lars-Ola Marakatt / Sameradion & SVT Sápmi

- Hundarna ylar bort våra renar från bästa kalvningslandet, säger Mattias Labba renskötare i Saarivuoma.

För de nordligaste samebyarna i Sverige innebär kalvningstid att delar, eller hela renhjordar är i norska fjällen. För Saarivuoma innebär det Inre Troms. Där har emellertid hundspann och skidåkning med hund i draglina blivit allt populärare. Renskötare upplever det som ett problem då vajorna inte får betesro mitt under kalvningstid.

Renskötaren Mattias Labba, Saarivuoma, befann sig för en vecka sedan vid sjön Vuomajávri, ett populärt storfiskeparadis.

- Där blir det bart tidigt och vi försökte ha renar i området. Men det var omöjligt. Hundarna ylade

Vad fick det för konsekvenser för er?

- Vår renhjord splittrades. Vi kunde inte hålla renarna i området, de for åt alla håll. Min far hade tårar i ögonen. Ska det vara så här, frågar sig Mattias Labba.

Labba upplever att hundkörningen ökat mycket de senaste åren och han är orolig att det ska öka ytterligare. Därför har han skrivit och begärt om ett tidsbegränsat förbud mot hundkörning där de har kalvande vajor. Området det handlar om är Skjeggefjellet, Langdalen, Anjavassdalen och Vuomajavri, i inre Troms. Han beskriver det som ohållbart.

- Att folk fiskar där har jag inga problem med. Hade de gjort det under vintern hade det inte gjort något. Men nu är det mitt i kalvningstid.

Øystein Ballari på Fylkesmannen i Troms får många samtal av renskötare både från Norge och Sverige som upplever problem med hundkörningen.

- Det har ökat, säger han.

Fylkesmannen i Troms har svarat med att skriva ett meddelande på sin hemsida där man vill att hundförare visar hänsyn.

"Kommer du inn i områder med rein, gå utenom og la dyrene trekke seg tilbake i sitt eget tempo", skriver dem och fortsätter: " De som ferdes ute med hund må vise ekstra varsomhet, respekter båndtvangen og legg gjerne turen utenom viktige kalvingsområder."

- I rennäringslagen i Norge kan vi enbart kräva tillfälliga förbud när det handlar om exempelvis hundspannstävlingar som Finnmarkslöpet. Och motorkörning kan vi också stoppa, säger han. Det enda när det kommer till hundar är att det är bandtvång, säger Øystein Ballari fagansvarig för renskötsel hos Fylkesmannen i Troms.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".