Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Sáminuorra vill peppa studenter

Uppdaterat tisdag 24 maj 2016 kl 07.00
Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 07.00
Isak Utsi: Målet är att lyfta fram studenter
(2:33 min)
umeå universitet
1 av 2
Umeå universitet. Foto: SR
Isak Utsi, Sáminuorra. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Isak Utsi, Sáminuorra. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Ungdomsförbundet Sáminuorra vill att fler studenter skriver uppsatser om samiska ämnen. Därför inrättar man ett stipendium för studenter och forskare. 

Redan förra året beslutade Sáminuorras förbundsmöte att inrätta ett stipendium för högre studier i samiska ämnen.

Stipendiet är i första hand tänkt till ungdomar som bor i Sverige och som skriver högskolearbeten på C-nivå eller högre. Nu är statuterna för stipendiet klara, men ett namn fattas ännu.

– Vi arbetar på att utlysa en namntävling för stipendiet. Vi tycker det är viktigt att namnet speglar Sápmi, och därför kommer vi lägga ner krut på att få det riktigt bra, säger Sáminuorras ordförande Isak Utsi.

Från Sáminuorras sida hoppas man att stipendiet kan bidra till forskning som ger underlag i diskussioner med makthavare – något som man menar saknas idag.

– Vi skulle behöva så mycket mer forskning och studier om samiska förhållanden och frågor som ett stöd i vårt arbete. Det skulle stärka vårt politiska arbete, men alla andra organisationer i Sápmi skulle också kunna dra nytta av resultaten, säger Isak Utsi.

Vad tror du stipendiet får för betydelse för den som ska studera samiska frågor?

– Väldigt många unga samer läser på universitet eller högskola, men man väljer sällan att skriva om just samiska förhållanden. Det kanske saknas kompetens på lärosätet eller så kanske lärosätet till och med har en struktur är samiska frågor inte uppmuntras. Då hoppas vi at det här ska vara en morot för att skriva om samiska förhållanden och frågor, även om man är på ett universitet som inte är tydligt samiskt eller har samisk kompetens.

Stipendiet hoppas man kunna dela ut för första gången redan i år. Hur stor summa det handlar om är ännu oklart.

– Det beror på avkastningen av de medel vi avsätter. Det kommer vara en summa som betyder något till exempel för en student som ska skriva en C-uppsats, säger Isak Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".